Ce este menopauza masculină? Mă face să am modificări de dispoziție?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

O concepție greșită frecventă este aceea că prea mult testosteron te face să te enervezi. Nu te enervezi, dar este invers – un nivel scăzut de testosteron este probabil să provoace iritabilitate. Deși pentru această afecțiune se folosește termenul de “menopauză masculină“, această sintagmă este puțin înșelătoare – de obicei, nu există o scădere bruscă a testosteronului la vârsta mijlocie, așa cum se întâmplă în cazul estrogenului la femei.

Nivelul de testosteron scade odată cu vârsta, dar declinul este gradual – mai puțin de 2% pe an începând cu vârsta de 30 de ani – și nu provoacă de obicei probleme.

Rareori, testosteronul poate scădea până la un nivel care provoacă simptome precum oboseală, scăderea apetitului sexual, probleme de menținere a erecției și iritabilitate. Dar nu este atât de frecvent. În 2010, Studiul european privind îmbătrânirea masculină (EMAS) a constatat că deficitul de testosteron a afectat aproximativ 2% dintre bărbații cu vârste cuprinse între 40 și 79 de ani și aproximativ 5% dintre bărbații cu vârste cuprinse între 70 și 79 de ani.

Adevărata deficiență de testosteron este rară, dar este mai probabilă în cazul bărbaților supraponderali și/sau cu afecțiuni cronice, cum ar fi diabetul de tip 2. Probleme genetice specifice la nivelul testiculelor o pot provoca, de asemenea, dar acestea sunt excepțional de rare.

Așadar, dacă vă simțiți cam morocănos, cu siguranță nu se datorează excesului de testosteron, dar este, de asemenea, puțin probabil să fie vorba de o “menopauză masculină”. Factorii legați de stilul de viață, cum ar fi somnul insuficient, alcoolul și fumatul, sau problemele de sănătate mintală, cum ar fi stresul, depresia sau anxietatea, sunt mai degrabă vinovați.

Sursa

În SHOP-ul oficial Dr. Vasi Rădulescu ai cărți pline de sănătate. Inclusiv pentru cei mici. Oferte speciale și transport gratuit la orice comandă de peste 49 de lei!

-67%

Pachet upgrade, 6 carti + cana cu MOTIVATIE

2
90,00lei
-62%

O alta poveste de iubire

2
16,00lei
-62%

Culorile uitarii

2
16,00lei
-73%

Pachet 7 cărți + Cană cu Motivație

1
100,00lei

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend