Ce este narcolepsia?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Narcolepsia este o tulburare neurologică cronică care afectează capacitatea creierului de a controla ciclurile somn-veghe.  Persoanele cu narcolepsie se pot simți odihnite după ce se trezesc, dar apoi se simt foarte somnoroase pe parcursul unei mari părți a zilei.  Multe persoane cu narcolepsie se confruntă, de asemenea, cu un somn neuniform și întrerupt care poate implica treziri frecvente în timpul nopții.   

Narcolepsia poate afecta foarte mult activitățile zilnice.  Persoanele pot adormi fără să vrea chiar dacă se află în mijlocul unei activități, cum ar fi condusul, mâncatul sau vorbitul.  Alte simptome pot include slăbiciune musculară bruscă în timpul stării de veghe care face ca o persoană să devină moale sau incapabilă să se miște (cataplexie), imagini sau halucinații asemănătoare unor vise vii și paralizie totală chiar înainte de a adormi sau imediat după ce se trezește (paralizie în somn). 

Într-un ciclu normal de somn, o persoană intră în somnul cu mișcări oculare rapide (REM) după aproximativ 60-90 de minute.  Visele apar în timpul somnului REM, iar creierul menține mușchii moi în timpul acestei etape de somn, ceea ce împiedică oamenii să își pună în practică visele.  Persoanele cu narcolepsie intră frecvent în somnul REM rapid, în decurs de 15 minute de la adormire.  De asemenea, slăbiciunea musculară sau activitatea de visare din somnul REM poate apărea în timpul stării de veghe sau poate fi absentă în timpul somnului.  Acest lucru ajută la explicarea unor simptome ale narcolepsiei.

Dacă este lăsată nediagnosticată sau netratată, narcolepsia poate interfera cu funcția și dezvoltarea psihologică, socială și cognitivă și poate inhiba activitățile academice, profesionale și sociale.

Cine suferă de narcolepsie?

Narcolepsia afectează în egală măsură atât bărbații, cât și femeile.  Simptomele încep adesea în copilărie, adolescență sau la vârsta adultă tânără (între 7 și 25 de ani), dar pot apărea în orice moment al vieții.  Deoarece persoanele cu narcolepsie sunt adesea diagnosticate greșit cu alte afecțiuni, cum ar fi tulburările psihiatrice sau problemele emoționale, poate dura ani de zile pentru ca cineva să obțină diagnosticul corect.

Sursa.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend