Ce este nevralgia trigeminală și care sunt cauzele acestetia?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Nevralgia trigeminală (NT), este o afecțiune cronică care afectează nervul trigemen sau al cincilea nerv cranian, unul dintre cei mai răspândiți nervi de la nivelul capului. NT este o formă de durere neuropată (durere asociată cu o leziune nervoasă sau cu o leziune a nervilor.) Forma tipică sau “clasică” a acestei afecțiuni (numită “tip 1” sau NT1) provoacă o durere facială extremă, sporadică, bruscă, de tip arsură său șoc, care durează de la câteva secunde până la două minute pe episod.  Aceste atacuri pot apărea în succesiune rapidă, în salve care durează până la două ore.  Forma “atipică” a tulburării (numită “tip 2” sau NT2), se caracterizează prin dureri constante de durere, de arsură, de înjunghiere, de intensitate ceva mai mică decât tipul 1.  Ambele forme de durere pot apărea la aceeași persoană, uneori în același timp.

Nervul trigemen este una dintre cele 12 perechi de nervi care sunt conectate la creier. Nervul are trei ramuri care conduc senzațiile din porțiunile superioară, mijlocie și inferioară ale feței, precum și din cavitatea bucală, către creier. Ramură oftalmică, sau superioară, furnizează senzații în cea mai mare parte a scalpului, a frunții și a părții frontale a capului. Ramură maxilară, sau de mijloc, stimulează obrazul, maxilarul superior, buza superioară, dinții și gingiile, precum și în partea laterală a nasului. Ramură mandibulară, sau inferioară, furnizează nervi maxilarului inferior, dinților și gingiilor și buzei inferioare. Mai mult de o ramură nervoasă poate fi afectată de această afecțiune. Rareori, ambele părți ale feței pot fi afectate în momente diferite la un individ, sau chiar mai rar în același timp (numită NT bilaterală).

Care sunt cauzele nevralgiei trigeminale?

NT este asociată cu o varietate de afecțiuni. NT poate fi cauzată de un vas de sânge care apasă pe nervul trigemen pe măsură ce acesta iese din trunchiul cerebral. Această compresie determină uzură sau deteriorarea învelișului protector din jurul nervului (teaca de mielină). Simptomele NT pot apărea, de asemenea, la persoanele cu scleroză multiplă, o boală care provoacă deteriorarea tecii de mielină a nervului trigemen. Rareori, simptomele NT pot fi cauzate de comprimarea nervului de către o tumoare sau de o încurcătură de artere și vene numită malformație arteriovenoasă. Leziunile nervului trigemen (poate fi rezultatul unei operații la sinusuri, a unei operații orale, a unui accident vascular cerebral sau a unui traumatism facial) pot produce, de asemenea, durere facială neuropată.

Sursa.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend