Ce este ovulaţia?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Ovulația este eliberarea unui ovul de către unul dintre ovare. Aceasta are loc adesea la jumătatea ciclului menstrual, deși momentul exact poate varia.

În pregătirea pentru ovulație, mucoasa uterului, sau endometrul, se îngroașă. Glanda pituitară din creier stimulează unul dintre ovare să elibereze un ovul. Peretele foliculului ovarian se rupe la suprafața ovarului. Ovulul este eliberat.

Structuri asemănătoare unor degete, numite fimbriae, mătură ovulul în trompele uterine vecine. Oul se deplasează prin trompele uterine, propulsat în parte de contracțiile din pereții trompelor uterine. Aici, în trompele uterine, ovulul poate fi fertilizat de un spermatozoid.

Dacă ovulul este fertilizat, ovulul și spermatozoidul se unesc pentru a forma o entitate unicelulară numită zigot. Pe măsură ce zigotul se deplasează în josul trompei uterine spre uter, începe să se dividă rapid pentru a forma un grup de celule numit blastocist, care seamănă cu o zmeură mică. Când blastocistul ajunge în uter, se implantează în mucoasa uterului și începe sarcina.

Dacă ovulul nu este fertilizat, este pur și simplu reabsorbit de organism – poate chiar înainte de a ajunge în uter. Aproximativ două săptămâni mai târziu, mucoasa uterului se desprinde prin vagin. Acest lucru este cunoscut sub numele de menstruație.

În SHOP-ul oficial Dr. Vasi Rădulescu ai cărți pline de sănătate. Inclusiv pentru cei mici. Oferte speciale și transport gratuit la orice comandă de peste 49 de lei!

-67%

Pachet upgrade, 6 carti + cana cu MOTIVATIE

2
90,00lei
-62%

O alta poveste de iubire

2
16,00lei
-62%

Culorile uitarii

2
16,00lei
-73%

Pachet 7 cărți + Cană cu Motivație

1
100,00lei

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend