Ce este psoriazisul?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

 Psoriazisul este o boală inflamatorie condiționată genetic, care afectează în primul rând pielea și se caracterizează prin faptul că celulele pielii se înmulțesc de până la 10 ori mai repede decât în ​​mod normal. Când aceste celule ajung la suprafață și mor, se formează plăci roșii, reliefate, cu aspect descuamat.

Este o boală a pielii care provoacă pete solzoase roșii și mâncărime, cel mai frecvent pe genunchi, coate, trunchi și scalp. Psoriazisul este o boală cronică, fără tratament de vindecare completă, dar simptomele pot fi ținute sub control. Tinde să evolueze în cicluri, apare câteva săptămâni sau luni, apoi se calmează sau intră în remisie, cu posibilitatea apariției ulterioare.

 

CAMPANIE: Îți ofer o carte GRATIS! Ajunge la tine în 1-2 zile. Plasează o comandă!

🔥 Nu uita să-ți iei GRATIS cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor - campanie de educație pentru sănătate suportată de mine și menită să ducă o carte esențială în fiecare familie! Dă sfară-n țară, te rog, să atingem cât mai mulți oameni. Mulțumesc!

Psoriazisul începe ca o papulă mică (zonă mică, umflată și roșie). Când mai multe papule se unesc, ele formează plăci, reliefate de la nivelul tegumentului normal. Aceste plăci tind să apară la nivelul scalpului, coatelor și genunchilor. Deși plăcile psoriazice pot fi limitate doar la câteva zone mici, pot implica zone răspândite de piele oriunde pe corp.

 Simptomele psoriazisului variază în funcție de tipul de psoriazis. Simptomele comune ale psoriazisului pot include următoarele:

  • Zone tegumentare roșii, reliefate, având cruste la suprafață, majoritatea prezentându-se sub această formă
  • Zone mici, sangerande, ce rezulta dupa descuamarea leziunilor cutanate, numite și semnul Auspitz.
  • Prurit ( mâncărime). Acesta este cel mai adesea prezent in etapele acute ale bolii.
  • Cruste subtiri sau ingrosate, cu aspect de solzi, cel mai adesea la nivelul scalpului.
  • Modificari ale aspectului unghiilor, ce pot dobândi o culoare galbenă sau chiar se pot desprinde din rădăcină și afectează mai frecvent unghiile picioarelor.
  • Mai pot apărea alte semne precum psoriazisul gutos- la pacienții cu stafilococ localizat la nivelul faringelui apar leziuni similare picăturilor de apă
  • Artrita psoriazică, manifestată prin dureri articulare, cu umflarea acestora
  • Fenomen Koebner, ce apare în urma arsurilor solare, manifestat prin apariția de noi leziuni psoriazice

Sursa

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Citește acest mesaj. Mai citește-l o dată! Acum ai din partea mea o carte GRATIS, plină de sfaturi de sănătate! Comand-o și ajunge la tine rapid!


Send this to a friend