Ce este scleroza laterală amiotrofică?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Scleroza laterală amiotrofică (SLA) este o boală neurologică rară care afectează în primul rând celulele nervoase (neuronii) responsabile de controlul mișcărilor musculare voluntare (acei mușchi pe care alegem să îi mișcăm). Mușchii voluntari produc mișcări precum mestecatul, mersul și vorbitul. Boala este progresivă, ceea ce înseamnă că simptomele se agravează în timp. În prezent, nu există un tratament curativ pentru SLA și nici un tratament eficient pentru a opri sau inversa evoluția bolii.

SLA aparține unui grup mai larg de afecțiuni cunoscute sub numele de boli ale neuronilor motori, care sunt cauzate de deteriorarea (degenerarea) și moartea treptată a neuronilor motori. Neuronii motori sunt celule nervoase care se întind de la creier la măduva spinării și la mușchii din tot corpul. Pe măsură ce neuronii motori degenerează, aceștia încetează să mai trimită mesaje către mușchi, iar mușchii slăbesc treptat, încep să aibă contracții și să se irosească (atrofie). În cele din urmă, creierul își pierde capacitatea de a iniția și controla mișcările voluntare.

Simptomele timpurii ale SLA includ, de obicei, slăbiciune sau rigiditate musculară. Treptat, toți mușchii voluntari sunt afectați, iar indivizii își pierd forța și capacitatea de a vorbi, mânca, se mișca și chiar de a respira. Majoritatea persoanelor cu SLA mor din cauza insuficienței respiratorii, de obicei în decurs de 3 până la 5 ani de la apariția primelor simptome. Cu toate acestea, aproximativ 10% dintre persoanele cu ALS supraviețuiesc timp de 10 sau mai mulți ani.

ALS a fost odată cunoscută în mod obișnuit sub numele de boala lui Lou Gehrig, ca urmare a retragerii celebrului jucător de baseball în anii 1940 din cauza bolii.

Sursa.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Tags: SLAALS

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend