Ce este sindromul cadavrului ambulant?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Persoanele cu sindromul Cotard (numit și sindromul cadavrului ambulant sau delirul Cotard) cred că părți din corpul lor lipsesc sau că sunt pe moarte, morți sau că nu există.

Sindromul Cotard este rar, cu aproximativ 200 de cazuri cunoscute în întreaga lume.

 

CAMPANIE: Îți ofer o carte GRATIS! Ajunge la tine în 1-2 zile. Plasează o comandă!

🔥 Nu uita să-ți iei GRATIS cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor - campanie de educație pentru sănătate suportată de mine și menită să ducă o carte esențială în fiecare familie! Dă sfară-n țară, te rog, să atingem cât mai mulți oameni. Mulțumesc!

Deși simptomele sunt extreme, majoritatea persoanelor se ameliorează cu tratament.

Simptomele
Persoanele cu acest sindrom devin adesea mult mai puțin sociabile. Uneori, ei pot înceta să mai vorbească deloc. Unii aud voci care le spun că sunt morți sau pe moarte.

Alții pot refuza să mănânce (pentru că, printre alte motive, nu văd niciun rost din moment ce sunt “morți”). Unii pot încerca să se rănească.

Într-un caz bine documentat de sindrom Cotard raportat în 2008, o femeie de 53 de ani a fost internată în spital după ce familia a sunat la 911. Aceștia au spus că femeia credea că sunt morți și că mirosea a pește putrezit. De asemenea, au cerut să fie duși la morgă pentru că voiau să fie alături de oameni morți.

Cauze
Nu este clar care sunt cauzele sindromului Cotard. Știm însă că este adesea un simptom al unei probleme medicale mai profunde care afectează creierul, cum ar fi:

Demența
Encefalopatie (o boală în care un virus sau o toxină afectează modul în care funcționează creierul)
Epilepsie
Migrenă
Scleroza multiplă
Boala Parkinson
Accident vascular cerebral
Sângerare care are loc în afara creierului din cauza unei leziuni cerebrale grave (medicul dumneavoastră o poate numi sângerare subdurală)
Unii experți cred că sindromul Cotard este rezultatul a două tipuri de leziuni cerebrale. Primul schimbă modul în care oamenii se văd pe ei înșiși. Cel de-al doilea îi face să continue să creadă această viziune falsă, chiar și atunci când li se arată că nu este adevărată. Totuși, nu toată lumea este de acord cu această idee.

Cine îl suferă?
Sindromul Cotard se poate întâmpla la aproape orice vârstă, deși îi lovește pe mulți oameni la începutul anilor 50. Multe persoane care îl au au, de asemenea, un istoric de probleme de sănătate mintală, în special:

Depresie
Anxietate
Schizofrenie
Abuzul de substanțe

Cei mai mulți dintre ei au un fel de leziuni cerebrale care apar la testele imagistice. Vătămarea poate proveni din:

Un accident vascular cerebral
O tumoră
Un cheag de sânge
O leziune
În plus, sindromul Cotard poate provoca tulburare bipolară la adolescenți și adulți tineri

Diagnostic
Ar trebui să fie ușor de depistat. Problema este că este un simptom al unei alte afecțiuni, nu o boală. Și nu este listat în DSM. Acesta este manualul folosit pentru a diagnostica problemele de sănătate mintală. Faptul că nu se află acolo înseamnă că nu există reguli ferme care să-i ghideze pe medici.

De obicei, este diagnosticată după ce medicii exclud alte afecțiuni care seamănă cu ea. O astfel de tulburare este sindromul Capgras, atunci când o persoană crede că un prieten sau un membru al familiei a fost înlocuit de un fals identic. Se mai numește și “sindromul impostorului”.

Tratament
Medicii au mai multe modalități de a trata sindromul Cotard. Abordarea obișnuită este de a trata problema medicală care îl cauzează.

Cei mai mulți oameni se descurcă cel mai bine cu o combinație de medicamente și o formă de terapie de discuție, cum ar fi terapia cognitiv-comportamentală sau psihoterapia. Ambele oferă un loc sigur pentru ca oamenii să vorbească despre ceea ce simt și îi ajută să găsească modalități mai sănătoase de a gândi și de a acționa.

Medicamentele utilizate pentru a trata sindromul Cotard includ:

Antipsihotice
Medicamente anxioase
Antidepresive
Majoritatea oamenilor au nevoie de mai mult de un tip.

În cazul în care medicamentele și terapia prin discuții nu ajută, terapia electroconvulsivă (ECT) este o opțiune. Aceasta trimite mici curenți electrici prin creier. Acest lucru schimbă chimia creierului și poate elimina unele simptome de sănătate mintală. ECT poate provoca efecte secundare, cum ar fi pierderea memoriei și confuzia. Așa că este adesea o ultimă soluție.

Sursa.

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Citește acest mesaj. Mai citește-l o dată! Acum ai din partea mea o carte GRATIS, plină de sfaturi de sănătate! Comand-o și ajunge la tine rapid!


Send this to a friend