Ce este sindromul de oboseală cronică


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Sindromul de oboseală cronică are multe nume, inclusiv SOC, encefalomielită mialgică / sindrom de oboseală cronică (EM /SOC) și sindrom de disfuncție imună la oboseală cronică. SOC este o tulburare cronică caracterizată prin mai multe afecțiuni debilitante, inclusiv oboseală severă. Alte simptome includ slăbiciune, memorie sau concentrare afectată, insomnie, dureri musculare și oboseală după efort care durează mai mult de 24 de ore. Cauzele SOC sunt necunoscute și nu există un test specific pentru diagnosticarea stării. Este diagnosticat prin excludere, adică excluderea altor boli cu simptome similare.

Necesită îndeplinirea a câteva dintre următoarele criterii:

Criteriul nr. 1: oboseală

Pentru a fi diagnosticată cu sindrom de oboseală cronică, o persoană trebuie să aibă oboseală severă și cronică care să dureze șase luni sau mai mult, iar alte afecțiuni medicale care ar putea provoca oboseala trebuie excluse. Oboseala trebuie să interfereze semnificativ cu munca sau cu activitățile zilnice.

Criteriul nr. 2: alte simptome

În plus față de oboseala prelungită, o persoană trebuie să aibă patru sau mai multe dintre următoarele simptome pentru a fi diagnosticată cu sindrom de oboseală cronică:

 • afectarea memoriei sau concentrării pe termen scurt
 • durere în gât
 • ganglioni limfatici sensibili
 • dureri musculare
 • dureri articulare fără umflături sau roșeață
 • dureri de cap diferite de cele obișnuite, recent apărute, severe
 • somn neodihnitor
 • tare de rău/ greață post-efort care durează mai mult de 24 de ore.

Condiții medicale similare

Oboseala este un simptom care este adesea asociat cu multe alte afecțiuni medicale. Înainte de a fi diagnosticat cu sindromul oboselii cronice, un medic va încerca adesea să excludă:

-sindromul fibromialgiei

-encefalomielita mialgică (ME)

-neurastenie

-sensibilități chimice multiple

-mononucleoză cronică

Factori de risc pentru SOC

Oamenii de toate etnii și vârste pot dezvolta SOC. Factorii de risc pentru dezvoltarea sindromului de oboseală cronică includ:

 • Sexul feminin – femeile au de patru ori mai multe șanse să dezvolte SOC
 • Vârsta între 40 și 50 de ani
 • Poate exista o legătură genetică

Cauze posibile ale SOC

Nu se cunosc cauzele sindromului oboselii cronice. Cauzele pot fi infecțioase, fizice, psihologice, genetice sau de mediu – sau o combinație a acestor factori.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend