Sindromul de oboseală cronică are multe nume, inclusiv SOC, encefalomielită mialgică / sindrom de oboseală cronică (EM /SOC) și sindrom de disfuncție imună la oboseală cronică. SOC este o tulburare cronică caracterizată prin mai multe afecțiuni debilitante, inclusiv oboseală severă. Alte simptome includ slăbiciune, memorie sau concentrare afectată, insomnie, dureri musculare și oboseală după efort care durează mai mult de 24 de ore. Cauzele SOC sunt necunoscute și nu există un test specific pentru diagnosticarea stării. Este diagnosticat prin excludere, adică excluderea altor boli cu simptome similare.

Necesită îndeplinirea a câteva dintre următoarele criterii:

Criteriul nr. 1: oboseală

Pentru a fi diagnosticată cu sindrom de oboseală cronică, o persoană trebuie să aibă oboseală severă și cronică care să dureze șase luni sau mai mult, iar alte afecțiuni medicale care ar putea provoca oboseala trebuie excluse. Oboseala trebuie să interfereze semnificativ cu munca sau cu activitățile zilnice.

Criteriul nr. 2: alte simptome

În plus față de oboseala prelungită, o persoană trebuie să aibă patru sau mai multe dintre următoarele simptome pentru a fi diagnosticată cu sindrom de oboseală cronică:

 • afectarea memoriei sau concentrării pe termen scurt
 • durere în gât
 • ganglioni limfatici sensibili
 • dureri musculare
 • dureri articulare fără umflături sau roșeață
 • dureri de cap diferite de cele obișnuite, recent apărute, severe
 • somn neodihnitor
 • tare de rău/ greață post-efort care durează mai mult de 24 de ore.

Condiții medicale similare

Oboseala este un simptom care este adesea asociat cu multe alte afecțiuni medicale. Înainte de a fi diagnosticat cu sindromul oboselii cronice, un medic va încerca adesea să excludă:

-sindromul fibromialgiei

-encefalomielita mialgică (ME)

-neurastenie

-sensibilități chimice multiple

-mononucleoză cronică

Factori de risc pentru SOC

Oamenii de toate etnii și vârste pot dezvolta SOC. Factorii de risc pentru dezvoltarea sindromului de oboseală cronică includ:

 • Sexul feminin – femeile au de patru ori mai multe șanse să dezvolte SOC
 • Vârsta între 40 și 50 de ani
 • Poate exista o legătură genetică

Cauze posibile ale SOC

Nu se cunosc cauzele sindromului oboselii cronice. Cauzele pot fi infecțioase, fizice, psihologice, genetice sau de mediu – sau o combinație a acestor factori.

Sursa

Dacă tot ești aici...


Îți mulțumesc că citești articolele și sper că ai ce învăța din ele. Pentru a construi împreună o comunitate mare, empatică și sănătoasă, te rog să distribui materialele (mai jos sunt butoanele de SHARE).

Până pe 15 septembrie, dacă intri în comunitate, participa automat la o tragere la sorți, premiul fiind un pachet format din telefon Samsung Galaxy S21+ și ceas Samsung Watch3, în valoare totală de 8000 lei.

Doar dacă vrei să susții munca mea aici și să continuăm misiunea de a aduce informații de calitate, să știi că nu cer donații și nu pun publicitate pe site, dar îți recomand să arunci un ochi în SHOP și poate iei ceva de acolo. Am scris 7 cărți pentru adulți și 4 pentru copii, iar ele sunt grupate în niște pachete foarte atractive. Sprijini puțin proiectul, dar mai important este că te bucuri de cărți și ai ce învăța din ele.Mulțumesc tuturor pentru susținere!

Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

CONCURS!

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit. În plus poți câștiga un pachet format din telefon Galaxy S21+ și Watch3 de la Samsung!

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.