Ce este sindromul Lynch?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Sindromul Lynch este o afecțiune moștenită care crește riscul de cancer de colon, cancer endometrial și alte câteva tipuri de cancer. Sindromul Lynch a fost cunoscut în trecut sub denumirea de cancer colorectal ereditar nepolipozant (HNPCC).

O serie de sindroame moștenite pot crește riscul de cancer de colon sau de cancer endometrial, dar sindromul Lynch este cel mai frecvent. Medicii estimează că aproximativ 3 din 100 de cancere de colon sau de endometru sunt cauzate de sindromul Lynch.

Familiile care au sindromul Lynch au, de obicei, mai multe cazuri de cancer de colon sau de cancer endometrial decât ar fi de așteptat. Sindromul Lynch determină, de asemenea, apariția cancerelor la o vârstă mai timpurie decât ar putea să apară la populația generală.

Persoanele cu sindrom Lynch pot prezenta:

  • Cancer de colon care apare la o vârstă mai tânără, în special înainte de vârsta de 50 de ani
  • Un istoric familial de cancer de colon care apare la o vârstă tânără
  • Un istoric familial de cancer care afectează uterul (cancer endometrial)
  • Un istoric familial de alte tipuri de cancer înrudite, inclusiv cancer ovarian, cancer de rinichi, cancer de stomac, cancer de intestin subțire, cancer de ficat, cancer al glandelor sudoripare (carcinom sebaceu) și alte tipuri de cancer

Sindromul Lynch se manifestă în familii după un model de moștenire autosomal dominant. Acest lucru înseamnă că, dacă unul dintre părinți este purtător al unei mutații genetice pentru sindromul Lynch, există o șansă de 50 la sută ca acea mutație să fie transmisă fiecărui copil. Riscul de sindrom Lynch este același, indiferent dacă purtătorul mutației genetice este mama sau tatăl sau dacă copilul este fiu sau fiică.

Cum provoacă mutațiile genetice cancerul?

Genele afectate în sindromul Lynch sunt responsabile de corectarea modificărilor în codul genetic (gene de reparare a nepotrivirii).

Genele conțin ADN, care poartă instrucțiuni pentru fiecare proces chimic din corp. Pe măsură ce celulele cresc și se divid, ele fac copii ale ADN-ului lor și nu este neobișnuit să apară unele greșeli minore.

Celulele normale dispun de mecanisme pentru a recunoaște greșelile și a le repara. Dar celulele persoanelor care moștenesc una dintre genele anormale asociate cu sindromul Lynch nu au capacitatea de a repara aceste greșeli minore. O acumulare a acestor greșeli duce la creșterea daunelor genetice în interiorul celulelor și, în cele din urmă, poate face că celulele să devină canceroase.

Sursa.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend