Ce este sindromul Rett?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Sindromul Rett este o tulburare de neurodezvoltare care afectează aproape exclusiv fetele. Se caracterizează printr-o creștere și dezvoltare timpurie normală, urmată de o încetinire a dezvoltării, pierderea utilizării intenționate a mâinilor, mișcări distincte ale mâinilor, încetinirea creșterii creierului și a capului, probleme cu mersul, convulsii și dizabilitate intelectuală.

Tulburarea a fost identificată de Dr. Andreas Rett, un medic austriac care a descris-o pentru prima dată într-un articol de revistă în 1966. Abia după un al doilea articol despre această tulburare, publicat în 1983 de către cercetătorul suedez Dr. Bengt Hagberg, tulburarea a fost recunoscută în general.

Evoluția sindromului Rett, inclusiv vârsta de apariție și severitatea simptomelor, variază de la un copil la altul. Totuși, înainte de debutul simptomelor, copilul pare, în general, să crească și să se dezvolte normal, deși există adesea anomalii subtile chiar și la începutul copilăriei, cum ar fi pierderea tonusului muscular (hipotonie), dificultăți de hrănire și mișcări sacadate ale membrelor. Apoi, treptat, apar simptome mentale și fizice. Pe măsură ce sindromul progresează, copilul își pierde utilizarea intenționată a mâinilor și capacitatea de a vorbi. Alte simptome timpurii pot include probleme la târâre sau la mers și diminuarea contactului vizual. Pierderea utilizării funcționale a mâinilor este urmată de mișcări compulsive ale acestora. Debutul acestei perioade de regresie este uneori brusc.

Apraxia – incapacitatea de a efectua funcții motorii – este probabil cea mai severă caracteristică invalidantă a sindromului Rett, interferând cu fiecare mișcare a corpului, inclusiv privirea și vorbirea.

Copiii cu sindromul Rett prezintă adesea comportamente asemănătoare cu cele autiste în stadiile incipiente. Alte simptome pot include mersul pe degetele de la picioare, probleme de somn, un mers cu bază largă, scrâșnirea dinților și dificultăți de mestecat, creștere încetinită, convulsii, dizabilități cognitive și dificultăți de respirație în timpul stării de veghe, cum ar fi hiperventilația, apneea (reținerea respirației) și înghițirea aerului.

Sursa.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Tags: rett

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend