Ce este testul PTT?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Timpul de tromboplastină parțială (PTT) este un test de sânge care analizează cât timp îi ia sângelui să se coaguleze. Acesta poate ajuta să vă spună dacă aveți o problemă de sângerare sau dacă sângele dumneavoastră nu se coagulează corespunzător.

De ce se efectuează testul
Este posibil să aveți nevoie de acest test dacă aveți probleme de sângerare sau dacă sângele dumneavoastră nu se coagulează corespunzător. Atunci când sângerați, în organism au loc o serie de acțiuni care implică multe proteine diferite (factori de coagulare) care ajută sângele să se coaguleze. Acest lucru se numește cascada de coagulare. Testul PTT analizează unele dintre proteinele sau factorii implicați în acest proces și măsoară capacitatea lor de a ajuta sângele să se coaguleze.

Testul poate fi folosit, de asemenea, pentru a monitoriza pacienții care iau heparină, un anticoagulant.

Un test PTT se face, de obicei, împreună cu alte teste, cum ar fi testul de protrombină.

Rezultate normale
În general, coagularea ar trebui să aibă loc în 25 până la 35 de secunde. Dacă persoana ia anticoagulante, coagularea durează de până la 2 ½ ori mai mult.

Intervalele valorilor normale pot varia ușor între diferite laboratoare. Unele laboratoare folosesc măsurători diferite sau pot testa probe diferite. Discutați cu furnizorul dumneavoastră despre semnificația rezultatelor specifice ale testelor dumneavoastră.

Ce înseamnă rezultatele anormale
Un rezultat anormal (prea lung) al PTT se poate datora, de asemenea, următoarelor afecţiuni:

Tulburări de sângerare, un grup de afecțiuni în care există o problemă cu procesul de coagulare a sângelui din organism
Tulburare în care proteinele care controlează coagularea sângelui devin prea active (coagulare intravasculară diseminată)
Boli de ficat
Dificultatea de a absorbi substanțele nutritive din alimente (malabsorbție)
Nivel scăzut de vitamina K

Riscuri
Există puține riscuri în efectuarea unei recoltări de sânge. Venele și arterele au dimensiuni diferite de la o persoană la alta și de la o parte la alta a corpului. Obținerea unei probe de sânge de la unele persoane poate fi mai dificilă decât de la altele.

Alte riscuri asociate cu prelevarea de sânge sunt ușoare, dar pot include:

Leșin sau senzație de amețeală
Hematom (sânge care se acumulează sub piele)
Înțepături multiple pentru a localiza venele
Infecție (un risc ușor de fiecare dată când pielea este ruptă)
Acest test se face adesea la persoanele care pot avea probleme de sângerare. Riscul de sângerare al acestora este ușor mai mare decât în cazul persoanelor fără probleme de sângerare.

Sursa.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend