Ce este tusea convulsivă?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Tusea convulsivă este o boală infecțioasă numită și Pertussis. Este o infecție a căilor respiratorii și a straturilor de mucus care le căptușesc.

Afectează traheea (traheea) și ramurile traheei sau bronhiile.

Trăsătura caracteristică a acestei afecțiuni este o tuse tipică de tip hacking, care este urmată de o respirație bruscă care sună ca un “whoop”.

Afecțiunea mai este denumită și “tusea de 100 de zile”. Unii pacienți dezvoltă și alte caracteristici, cum ar fi febră, nas care curge, vărsături după accesele de tuse etc.

Cauzele tusei convulsive


Tusea convulsivă este cauzată de o bacterie numită Bordetella pertussis. Aceasta poate fi foarte contagioasă și se poate răspândi de la o persoană la alta prin intermediul picăturilor din aer care sunt eliberate la tuse sau strănut.

Pe cine afectează tusea convulsivă?

Tusea convulsivă afectează bebelușii și copiii mai des decât adulții și adolescenții.

În cazul copiilor mici și al bebelușilor, afecțiunea poate fi chiar amenințătoare pentru viață sau fatală.

Odată expusă, infecția are nevoie de aproximativ șapte zile pentru a se manifesta.

Simptomele tusei convulsive


Simptomele inițiale pot include un nas care curge, febră și tuse. Tusea se înrăutățește pe măsură ce boala progresează.

La bebeluși, accesele de tuse pot apărea după ce se hrănesc. Pot exista scurgeri de mucus din gură și nas, iar bebelușul poate deveni roșu sau albastru la față.

Tusea poate fi suficient de severă încât să ducă la sângerări nazale sau pete de sânge în ochi (hemoragii subconjunctivale).

Complicații ale tusei convulsive


Tusea convulsivă ca atare poate să nu fie fatală, dar se poate complica cu alte trăsături grave, cum ar fi pneumonia, bronșiectazia (afecțiune pulmonară care duce la lărgirea căilor respiratorii mai mici) și chiar convulsii.

Accesele de tuse la bebeluși pot provoca, de asemenea, asfixie sau apnee, unde există o oprire bruscă a respirației care duce la moarte subită.

Prevenirea tusei convulsive


Partea bună a lucrurilor este că tusea convulsivă este o boală care poate fi prevenită prin vaccinare.

Vaccinurile există pentru a fi administrate la vârstele de două, trei și patru luni și pentru a fi repetate înainte de începerea școlii la aproximativ trei ani.

Vaccinarea de rutină a tuturor copiilor a provocat o reducere dramatică a numărului de cazuri de tuse convulsivă. Cu toate acestea, copiii ar putea totuși să se îmbolnăvească de această afecțiune.

Uneori, efectele vaccinării împotriva tusei convulsive se reduc în timp, ceea ce face ca o persoană să fie predispusă să facă această infecție la vârsta adultă.

Acest lucru se întâlnește la persoanele cu imunitate scăzută sau compromisă sau la cele care călătoresc în zone în care contactul cu persoane infectate nu poate fi evitat.

Infecțiile la adulți sunt, de obicei, ușoare și mai puțin grave.

Cu toate acestea, infecțiile la femeile însărcinate pot fi grave. În aceste cazuri există, de asemenea, un risc crescut ca mama să transmită infecția copilului său.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend