Ce este un anevrism cerebral și care sunt simptomele?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Un anevrism cerebral este un punct slab al unei artere din creier care se umflă și se umple cu sânge.  Anevrismul umflat poate exercita presiune asupra nervilor sau a țesutului cerebral.  De asemenea, poate să se spargă respectiv rupă, vărsând sânge în țesutul înconjurător (numită hemoragie).  Un anevrism spart poate provoca probleme grave de sănătate, cum ar fi accident vascular cerebral hemoragic, leziuni cerebrale, comă și chiar deces.

Unele anevrisme cerebrale, în special cele care sunt foarte mici, nu sângerează și nici nu provoacă alte probleme. Aceste tipuri de anevrisme sunt de obicei detectate în timpul testelor imagistice pentru alte afecțiuni medicale.  Anevrismele cerebrale pot apărea oriunde în creier, dar cele mai multe se formează în arterele majore de-a lungul bazei craniului.

Anevrismele cerebrale pot apărea la oricine și la orice vârstă.  Ele sunt cel mai frecvent întâlnite la adulții cu vârste cuprinse între 30 și 60 de ani și sunt mai frecvente la femei decât la bărbați.  Persoanele cu anumite afecțiuni moștenite prezintă, de asemenea, un risc mai mare.

Toate anevrismele cerebrale au potențialul de a se sparge și de a provoca hemoragii în creier sau în zona înconjurătoare.

Care sunt simptomele?

Anevrism nespart

Majoritatea anevrismelor cerebrale nu prezintă simptome până când nu devin foarte mari sau se sparg.  Anevrismele mici și neschimbate nu produc, în general, simptome.

Un anevrism mai mare care crește constant poate apăsa pe țesuturi și nervi provocând:

 • durere deasupra și în spatele ochiului
 • amorțeală
 • slăbiciune
 • paralizie pe o parte a feței
 • o dilatare a pupilei la nivelul ochiului
 • modificări ale vederii sau vedere dublă

Anevrism spart

Atunci când un anevrism se rupe (explodează), se resimte întotdeauna o durere de cap bruscă și extrem de severă (de exemplu, cea mai gravă durere de cap din viața proprie) și poate apărea și

 • vedere dublă
 • greață
 • vărsături
 • rigiditate a gâtului
 • sensibilitate la lumină
 • convulsii
 • pierderea conștienței (aceasta poate avea loc pentru scurt timp sau poate fi prelungită)
 • stop cardiac

Anevrism cu scurgeri

Uneori, un anevrism poate lăsa să se scurgă o cantitate mică de sânge în creier.  Durerile de cap pot fi rezultatul unui anevrism care suferă o mică scurgere, cu câteva zile sau săptămâni înainte de o ruptură semnificativă.  Cu toate acestea, doar o minoritate de persoane au o durere de cap înainte ca anevrismul să se spargă.

Dacă vă confruntați cu o durere de cap bruscă și severă, mai ales atunci când este combinată cu orice alte simptome, trebuie să solicitați imediat asistență medicală.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Tags: anevrism

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend