Ce-i cu factorii ăștia de risc cardiovasculari


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Tu ai idee ce sunt factorii de risc? Ei bine, sunt niște condiții care se asociază cu un risc mai mare de a dezvolta o anumită boală. Cu cât aduni mai mulți, cu atât riscul e mai mare. Pe de altă parte, dacă nu-i ai, nu înseamnă că nu poți face boala, ci doar șansele tale sunt mult mai reduse.

În ceea ce privește sănătatea inimii tale, există câțiva astfel de factori păcătoși care predispun serios la afecțiuni cardiovasculare. Hai să vedem care ar fi:

În primul rând, există câțiva factori pe care nu ai cum să-i controlezi, de exemplu vârsta ( la femei, peste 55 de ani și după menopauză, bărbați peste 45 de ani), sexul ( bărbații au risc mai mare), precum și predispoziția genetică ( dacă ai părinți, bunici, frați, care au suferit de boli cardiovasculare, șansele să-i moștenești sunt foarte mari)

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pus cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Apoi, există toți factorii aceia despre care îți spun toți doctorii că poți să îi controlezi singur, cu un stil de viață sănătos:

  1. Fumatul, în orice cantitate. Te minți singur dacă ai impresia că dacă fumezi doar 3-4 țigări pe zi, nu dăunează. Ești fumător, iar fumatul se corelează cu un risc de 2 ori mai mare de a face infarct. E adevărat, cu cât fumezi mai mult, cu atât te îmbolnăvești mai tare. Nu nicotina te afectează, ci monoxidul de carbon, deci și fumătorii pasivi au risc crescut.
  2. Hipertensiunea arterială. Mergi la medic dacă ai simptome – poți să vezi aici simptomele hipertensiunii – și nu o lăsa necontrolată, căci te poate afecta mult în timp. Ia corect tratamentul.
  3. Dislipidemia. Înseamnă că ai alterate valorile grăsimilor în sânge, precum colesterolul și trigliceridele. Cu cât valorile sunt mai mari, cu atât riscul cardiovascular crește. Colesterolul trebuie să fie menținut sub 200 mg/dl, trigliceridele sub 150 mg/dl, LDL sub 100 mg/dl, iar HDL trebuie să fie peste 40 mg/dl, peste 60 mg/dl se consideră factor protector.
  4. Diabetul zaharat. Ai grijă să îl ții sub control, e un factor de risc important și îți poate afecta grav sănătatea inimii și a vaselor de sânge. Nu neglija valorile glicemiei și ia corect tratamentul, ține cont de dietă.
  5. Obezitatea
  6. Sedentarismul – fă cel puțin 30 de minute de activitate fizică zilnic – mergi pe jos, ieși la alergat, alege scările în loc de lift, ieși cu bicicleta.
  7. Alcoolul – degeaba crezi că un pahar de vin pe zi face minuni pentru inimă, s-a dovedit că orice cantitate de alcool reprezintă un risc. Nu consuma niciodată alcool mințindu-te singur că o faci pentru sănătate. Sănătos e să consumi cât mai puțin cu putință.
  8. Stresul. Învață metode să te relaxezi și să reduci stresul – ieși la plimbări în natură, fă-ți timp pentru prieteni și familie, fă sport, meditează, citește.

Mergi periodic la medic și verifică sănătatea inimii tale!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend