Ce îmi poate cauza pierderea gustului și a mirosului?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

În afară de infecția Covid-19, există multe alte cauze posibile.

Conexiunea miros-gust

Când simțul mirosului se duce, gustul îi urmează de obicei. Asta pentru că zona olfactivă din nas le controlează pe ambele. Când mesteci alimente, moleculele de miros intră în partea din spate a nasului. Papilele gustative îți spun dacă un aliment este dulce, acru, amar sau sărat. Nasul îți dă seama de specificul fiecărui aliment, de exemplu dacă gustul dulce este un strugure sau un măr. Dacă ai nasul înfundat, mâncarea nu are același gust, deoarece nu o poți mirosi.

  1. Vârsta, în special după 60 ani, fiindcă pierzi din nervii olfactivi. De regulă îți afectează prima dată gustul dulce și sărat.
  2. Infecțiile/ alte boli – care inflamează mucoasele, și produc senzații de nas înfundat, nas care curge, mâncărimi, sau chiar pierderea mirosului. Printre acestea se numără infecția Covid, dar și răceala comună, gripa, alergiile, strănutul, congestia nazală. Ele își vor reveni când rezolvi problema principală.
  3. Obstrucțiile nazale, de exemplu polipii sau deviația de sept
  4. Loviturile la cap – Nervul olfactiv transportă informații despre mirosuri din nas la creier. Traumatismele la nivelul capului, gâtului sau creierului pot deteriora acel nerv, precum și mucoasa nasului, căile nazale sau părțile creierului care procesează mirosul. Este posibil să observi imediat sau în timp. În unele cazuri, simțurile tale revin de la sine, mai ales dacă pierderea a fost ușoară. Este posibil să îl recapeți parțial și să poți gusta sau mirosi numai arome și mirosuri puternice.
  5. Anumite condiții medicale . Fără a se cunoaște cauza, pierderea mirosului poate fi unul dintre primele semne ale demențelor, bolii Parkinson și Alzheimer. De asemenea, diabetul, scleroza multiplă, boala Huntington, sindromul Sjogren poate avea acelasi simptom
  6. Cancerul în tratament cu radiații în zona capului/ gâtului sau anumite chimioterapii care provoacă gust metalic
  7. Anumite medicamente, precum antibioticele și medicamentele ce controlează tensiunea arterială
  8. Deficiențe de vitamine. Pierderea gustului și a mirosului ar putea fi modul în care corpul tău îți spune că îți lipsesc vitamine. Anumite afecțiuni și medicamente te pot determina să ai un conținut scăzut de vitamine asociate mirosului și gustului, cum ar fi A, B6, B12 și zinc.
  9. Fumatul, drogurile și alte substanțe toxice. Pe lângă capacitatea sa de a provoca cancer, fumul de tutun poate răni sau distruge celulele care ajută creierul să clasifice mirosurile și gustul. Fumatul poate determina, de asemenea, corpul să producă mai mult mucus și să diminueze numărul de papile gustative. Consumul de cocaină poate avea un efect similar asupra celulelor senzoriale. La fel și substanțele chimice periculoase precum clorul, solvenții de vopsea și formaldehida.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend