Ce înseamnă bilirubina ridicată sau scăzută?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.


Un test de bilirubină măsoară bilirubina totală. De asemenea, acesta poate da nivelurile a două tipuri diferite de bilirubină: neconjugată și conjugată.

Bilirubina neconjugată (“indirectă”). Aceasta este bilirubina creată în urma descompunerii globulelor roșii din sânge. Aceasta călătorește în sânge până la ficat.

Bilirubina conjugată (“directă”). Aceasta este bilirubina odată ce ajunge la ficat și suferă o modificare chimică. Se deplasează în intestine înainte de a fi eliminată prin scaun.

Pentru adulții de peste 18 ani, bilirubina totală normală poate fi de până la 1,2 miligrame pe decilitru (mg/dl) de sânge. Pentru cei sub 18 ani, nivelul normal va fi va fi de 1 mg/dl. Rezultatele normale pentru bilirubina conjugată (directă) trebuie să fie mai mici de 0,3 mg/dl.

Bărbații au tendința de a avea niveluri de bilirubină ușor mai ridicate decât femeile. Afro-americanii tind să aibă niveluri de bilirubină mai scăzute decât persoanele de alte rase.

Bilirubina totală ridicată poate fi cauzată de:

Anemie
Ciroză
O reacție la o transfuzie de sânge
Sindromul Gilbert – o afecțiune comună, moștenită, în care există o deficiență a unei enzime care ajută la descompunerea bilirubinei.
Hepatită virală
O reacție la medicamente
Boală hepatică alcoolică
Calculi biliari
Exercițiile fizice foarte intense, cum ar fi alergarea de maraton, pot crește nivelul de bilirubină.

Cofeină, penicilina, barbituricele și medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) numite salicilați, toate scad nivelul de bilirubină.

Nivelurile de bilirubină mai mici decât cele normale nu reprezintă o problemă.

La nou-născuți, nivelurile ridicate de bilirubină care nu se stabilizează în câteva zile până la 2 săptămâni pot fi un semn de:

Incompatibilitate de grupă sanguină între mamă și copil
Lipsa de oxigen
O infecție moștenită
O boală care afectează ficatul

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend