Ce înseamnă PT de pe buletinul de analize?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Timpul de protrombină (TP) este un test de sânge care măsoară cât timp îi ia sângelui să se coaguleze. Un test al timpului de protrombină poate fi utilizat pentru a verifica dacă există probleme de sângerare. PT este, de asemenea, utilizat pentru a verifica dacă medicamentele pentru prevenirea formării cheagurilor de sânge își fac efectul.

Un test PT poate fi numit și test INR. INR (raportul internațional normalizat) reprezintă o modalitate de standardizare a rezultatelor testelor timpului de protrombină, indiferent de metoda de testare. Acesta îi permite medicului dumneavoastră să înțeleagă rezultatele în același mod chiar și atunci când acestea provin de la laboratoare diferite și de la metode de testare diferite. În unele laboratoare, se raportează doar INR și nu se raportează PT.

Factorii de coagulare a sângelui sunt necesari pentru că sângele să se coaguleze. Protrombina, sau factorul II, este unul dintre factorii de coagulare produși de ficat. Vitamina K este necesară pentru a produce protrombina și alți factori de coagulare. Timpul de protrombină este un test important, deoarece verifică dacă sunt prezenți cinci factori diferiți de coagulare a sângelui (factorii I, II, V, VII și X). Timpul de protrombină este prelungit prin:

Medicamente pentru subțierea sângelui, cum ar fi warfarina.
Niveluri scăzute de factori de coagulare a sângelui.
O modificare a activității oricăruia dintre factorii de coagulare.
Absența oricăruia dintre factorii de coagulare.
Alte substanțe, numite inhibitori, care afectează factorii de coagulare.
O creștere a utilizării factorilor de coagulare.
Un timp de protrombină anormal este adesea cauzat de boli sau leziuni hepatice sau de tratamentul cu anticoagulante.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Tags: coagulare

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend