Apasă LIKE pentru a primi sfaturi, articole, recomandări. Toate gratuit!

De ce contează saturația oxigenului din sânge

Celulele roșii din sânge sunt ca niște vehicule – fiecare poate transporta până la patru molecule de oxigen către țesuturi. Sistemele vitale ale corpului tău au nevoie în permanență de un procent normal de oxigen în sânge, cunoscut sub numele de saturație a oxigenului. Cu toate acestea, uneori aceste valori se pot degrada, și pot exista consecințe grave asupra sănătății.

Nivelurile de oxigen din sânge

O rată normală de saturație a oxigenului din sânge este considerată între 95% și 100%. Cu toate acestea, este posibil să nu ai simptome chiar dacă nivelul este mai mic.

Concentrațiile de oxigen între 91% și 95% pot indica o problemă medicală, așa că ar trebui să iei în considerare să mergi la medic.

Definiția medicală a unei rate scăzute a oxigenului din sânge este orice procent sub 90% saturație în oxigen, situația devine foarte îngrijorătoare și indică o urgență.

Atunci când saturația a scăzut între 80% și 85%, creierul tău poate fi afectat de lipsa de oxigen. Pot să apară deja simptome precum oboseală marcată și tulburări ale vederii și concentrării.

Primul simptom vizibil al scăderii nivelului de oxigen legat de culoarea pielii este cianoza, reprezentată de o tentă albăstruie a pielii, în special în jurul gurii și la nivelul unghiilor/ degetelor. Această modificare apare atunci când saturația oxigenului din sânge scade aproximativ sub 85%.

Simptomele hipoxemiei pot fi reprezentate de dificultate la respirație, frecvența respiratorie crescută, oboseală și astenie, sau poate fi complet asimptomatica, in cazul unor forme de covid – poți vedea mai multe despre hipoxia silențioasă aici

Ce poate cauza scăderea nivelului de oxigen în sânge?

  • boli cardiace / defecte cardiace congenitale
  • astm, boala pulmonară obstructivă cronică, emfizemul pulmonar
  • apneea în somn
  • anumite medicamente administrate pentru reducerea durerii severe
  • altitudini mari 

Măștile pot cauza niveluri scăzute de oxigen?

Unii oameni se tem că purtarea măștilor de protecție, de exemplu împotriva Covid, le poate afecta saturația oxigenului. Dar, potrivit pneumologului Jonathan Parsons, M.D., nu există absolut niciun pericol pentru nivelurile de oxigen prin purtarea chiar și a mai multor măști de față simultan. Mulți profesioniști, inclusiv chirurgi, trebuie să poarte măști de față pentru perioade lungi de timp, dar nu au efecte nocive, a spus dr. Parsons. Dar dacă simți că nu poți respira cu o mască, poate fi efectiv o consecință a anxietății, a spus dr. Parsons. El recomandă practicarea unor respirații lente și adânci dacă simți că ți-e este greu să respiri când porți masca.

Sursa

 

susținerea ta = ❤️


De peste 8 ani fac educație pentru sănătate, investind mii de ore și bani mulți pentru conceperea materialelor și păstrarea site-ului în condiții bune. Tot conținutul este accesibil oricând, gratuit, fără nicio reclamă. Scriu cu pasiune, blândețe și dragoste, dând mai departe toate cunoștințele mele acumulate în peste 15 ani de pregătire și practică medicală. Dacă vrei să mă susții, să știi că poți lua o carte din magazinul oficial al comunității. Am scris 7 de beletristică, dar și 5 pentru copii, cu ilustrații minunate. Doar o frântură din prețul lor îmi rămâne mie și mă ajută să continui munca la toate proiectele. Susținerea ta chiar poate face o diferență.Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.