Ce ne face să fim dependenţi?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.


În prezent, s-au stabilit cercetări care susțin un standard cu trei factori pentru vulnerabilitatea la dependența de droguri, care include: factori genetici, factori de mediu și expunerea repetată. Cu toate acestea, dependența poate fi rareori atribuită unei singure cauze și este important să se ia în considerare diverși factori care pot acționa împreună pentru a contribui la dependență.

Genetica
Legătura dintre genetică și dependență rămâne un subiect de dezbatere puternică. Rapoartele au constatat că 40% până la 60% din predispoziția la dependență este rezultatul geneticii și, mai mult, că copiii persoanelor care suferă de dependență au o probabilitate cu 25% mai mare de a dezvolta și ei dependență în comparație cu copiii părinților care nu sunt dependenți. Cercetătorii caută în mod activ o genă a dependenței, dar pare mai probabil ca tendințele familiale spre dependență să fie rezultatul unor factori de mediu, cum ar fi expunerea și normalizarea consumului de droguri.

 

CAMPANIE: Îți ofer o carte GRATIS! Ajunge la tine în 1-2 zile. Plasează o comandă!

🔥 Nu uita să-ți iei GRATIS cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor - campanie de educație pentru sănătate suportată de mine și menită să ducă o carte esențială în fiecare familie! Dă sfară-n țară, te rog, să atingem cât mai mulți oameni. Mulțumesc!

Genul este, de asemenea, una dintre cauzele potențiale ale dependenței sau cel puțin ale predispoziției la dependență. Deși s-a constatat că bărbații au, în general, rate mai mari de dependență decât femeile, un studiu recent prezentat de Asociația Americană de Psihologie sugerează că există și alte diferențe cheie care merită să fie investigate. Acest studiu a constatat că, deși femeile încep să consume substanțe în doze mult mai mici decât bărbații, totuși, consumul lor de droguri escaladează în dependență mult mai rapid decât în cazul bărbaților. De asemenea, femeile se confruntă cu o rată mai mare de recidivă decât bărbații și sunt mai predispuse la tulburări de dispoziție și de anxietate și, prin urmare, la dependență

Mediul înconjurător
În timp ce predispoziția genetică este posibilă, deși nu a fost determinată în mod concludent, mediul în care am fost crescuți și în care continuăm să ne dezvoltăm are un impact uriaș asupra bunăstării mentale și fizice și, prin urmare, este una dintre cauzele majore ale dependenței.

În cazul în care consumul de droguri este obișnuit în casă, un individ poate deveni desensibilizat la acesta sau îl poate normaliza. Dacă rezultatele pozitive ale consumului de droguri sunt văzute de copii (euforie, petrecere, distracție etc.), aceștia ajung să înțeleagă că utilizarea drogurilor duce la fericire și vor dori în mod natural să repete acest comportament. Cu toate acestea, cealaltă față a monedei poate fi la fel de problematică, în sensul că, dacă copiii experimentează efectele negative ale consumului de droguri (abuz, șomaj, relații deteriorate etc.), aceștia pot deveni deprimați sau anxioși și pot apela la droguri ca mecanism de adaptare datorită disponibilității acestora

Creierul și corpul nostru
Până acum am discutat diversele influențe genetice, de mediu și sociale care pot contribui la cauzele dependenței, dar nu putem ignora rolul pe care îl joacă creierul și corpul în boala dependenței. Ori de câte ori mâncați, faceți sex sau participați la orice activitate care contribuie la supraviețuire, creierul este inundat de dopamină.

Dopamina este un neurotransmițător sau un mesager chimic care semnalează creierului că ceea ce faci este bun și ar trebui repetat. Drogurile determină eliberarea nefirească a dopaminei. Atunci când o persoană continuă să ia un drog, creierul va fi copleșit de valurile de dopamină și, ulterior, va începe să producă din ce în ce mai puțină dopamină pe cont propriu. Acesta este începutul dependenței fizice – o stare în care utilizatorul a anulat fabrica sa naturală de dopamină și acum trebuie să continue să ia drogul pentru a produce dopamină.
Retragerea este, de asemenea, un alt efect corporal al consumului de droguri care poate determina o persoană să devină și să rămână dependentă de o substanță. Este modul în care corpul spune: Hei! Mi-ai spus că am nevoie de asta pentru a supraviețui (nu este adevărat) și acum voi face tot ce pot pentru a te face să continui să o folosești. Timpul necesar pentru apariția sevrajului este diferit pentru fiecare persoană. Ca punct de plecare, pentru cei mai mulți, sevrajul de heroină începe în termen de 12 ore de la ultima doză și poate dura de la o săptămână până la câteva luni, în timp ce sevrajul de alcool începe, de obicei, între opt și treizeci și șase de ore după ce a băut și durează, de obicei, câteva săptămâni

Sistemele noastre de sprijin și experiențele de tratament
Ultimul factor care poate fi numit ca fiind una dintre cauzele dependenței este reprezentat de sistemele noastre de sprijin și de experiențele noastre personale în ceea ce privește tratamentul dependenței. Sistemele noastre de sprijin și experiențele personale legate de tratamentul pentru droguri sunt mai puțin o cauză principală a dependenței și mai mult un propulsor pentru dependență sau recidivă.

Multe persoane care devin dependente de droguri pot avea sau dezvolta relații tensionate cu prietenii și familia. Această lipsă a unui sistem de sprijin de încredere poate determina persoana să se lanseze în depresie, făcând ca drogurile să fie considerate ca fiind singurul prieten adevărat din viața lor. Este posibil ca alte persoane să fi încercat să se recupereze înainte și să fi avut experiențe negative, cum ar fi retrageri inconfortabile sau lipsa unui tratament adecvat în ceea ce privește tulburările co-ocurrente, prin urmare, au recidivat și s-au văzut pe ei înșiși ca și cum ar fi eșuat în recuperare și, ca urmare, cad din nou în ciclul dependenței.

Sursa.

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Citește acest mesaj. Mai citește-l o dată! Acum ai din partea mea o carte GRATIS, plină de sfaturi de sănătate! Comand-o și ajunge la tine rapid!


Send this to a friend