Ce ne spune testul D-dimeri?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.


Un rezultat normal sau “negativ” al D-dimerului (nivelul D-dimerului este sub un prag normal predeterminat) înseamnă că este foarte probabil ca persoana testată să nu aibă o afecțiune sau o boală acută care să provoace formarea și descompunerea anormală a cheagurilor. Cei mai mulți practicieni din domeniul sănătății sunt de acord că un D-dimer negativ este cel mai valabil și util atunci când testul este efectuat pentru persoanele care sunt considerate a avea un risc scăzut până la moderat de tromboză. Testul este utilizat pentru a ajuta la excluderea coagulării ca fiind cauza simptomelor

Un rezultat pozitiv al D-dimerului poate indica prezența unui nivel anormal de ridicat al produselor de degradare a fibrinei. Acesta indică faptul că poate exista o formare și o degradare semnificativă a cheagurilor de sânge (trombilor) în organism, dar nu indică localizarea sau cauza. De exemplu, se poate datora unui tromboembolism venos (TEV) sau unei coagulări intravasculare diseminate (CID). De obicei, nivelul D-dimerilor este foarte ridicat în cazul CID.

Cu toate acestea, un nivel ridicat de D-dimeri nu indică întotdeauna prezența unui cheag, deoarece o serie de alți factori pot cauza un nivel crescut. Nivelurile ridicate pot fi observate în condiții în care fibrina se formează și apoi se descompune, cum ar fi o intervenție chirurgicală recentă, traumatisme, infecții, infarct miocardic și unele tipuri de cancer sau afecțiuni în care fibrina nu este eliminată în mod normal, cum ar fi bolile hepatice. Prin urmare, D-dimerul nu este utilizat de obicei pentru a exclude TEV la pacienții spitalizați.

De asemenea, fibrina se formează și se descompune în timpul sarcinii, astfel încât acest lucru poate duce la un nivel ridicat de D-dimeri. Cu toate acestea, dacă se suspectează o CID la o femeie însărcinată sau aflată în perioada imediat postpartum, atunci testul D-dimer poate fi utilizat, împreună cu un PT, PTT, fibrinogen și un număr de trombocite pentru a ajuta la diagnosticarea stării sale. În cazul în care femeia are CID, nivelul D-dimerului va fi foarte ridicat.

D-dimerul este recomandat ca un test adjuvant. Deoarece D-dimerul este un test sensibil, dar are o specificitate slabă, ar trebui utilizat doar pentru a exclude tromboza venoasă profundă (TVP), nu pentru a confirma un diagnostic. Nu ar trebui să fie utilizat pentru embolia pulmonară atunci când probabilitatea clinică a acestei afecțiuni este ridicată. Atât nivelurile crescute, cât și cele normale ale D-dimerului pot necesita urmărire și pot conduce la teste de diagnosticare suplimentare. Persoanele cu teste D-dimer pozitive și cele cu risc moderat sau ridicat de TVP necesită studii suplimentare cu imagistică de diagnostic (de exemplu, angiografie CT).

Atunci când sunt utilizate pentru a monitoriza tratamentul DIC, scăderea nivelurilor indică faptul că tratamentul este eficient, în timp ce creșterea nivelurilor poate indica faptul că tratamentul nu funcționează.

Sursa.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend