Ce pot să fac pentru a scădea riscul de cancer de col uterin?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Cel mai important lucru pe care îl puteți face pentru a ajuta la prevenirea cancerului de col uterin este să vă vaccinați la timp și să vă supuneți la teste de screening regulate.

Vaccinul HPV


Vaccinul împotriva HPV protejează împotriva tipurilor de HPV care provoacă cel mai adesea cancerul de col uterin, vaginal și vulvar.

Vaccinarea împotriva HPV este recomandată pentru preadolescenții cu vârste cuprinse între 11 și 12 ani, dar poate fi administrată începând cu vârsta de 9 ani.
Vaccinul HPV este recomandat, de asemenea, pentru toată lumea până la vârsta de 26 de ani, dacă nu sunt deja vaccinați.
Vaccinarea împotriva HPV nu este recomandată pentru toată lumea cu vârsta peste 26 de ani. Cu toate acestea, unii adulți cu vârste cuprinse între 27 și 45 de ani care nu sunt deja vaccinați pot decide să se vaccineze împotriva HPV după ce au discutat cu medicul lor despre riscul de noi infecții cu HPV și despre posibilele beneficii ale vaccinării. Vaccinarea HPV în acest interval de vârstă oferă mai puține beneficii, deoarece mai multe persoane au fost deja expuse la HPV.
În cazul în care vaccinarea este începută înainte de vârsta de 15 ani, se recomandă un program de două doze, cu doze administrate la o distanță de 6 până la 12 luni. Pentru persoanele care încep seria după împlinirea vârstei de 15 ani, vaccinul se administrează într-o serie de trei injecții.

Vaccinarea împotriva HPV previne noi infecții cu HPV, dar nu tratează infecțiile sau bolile existente. Acesta este motivul pentru care vaccinul HPV funcționează cel mai bine atunci când este administrat înainte de orice expunere la HPV. Ar trebui să vă supuneți în mod regulat unui test de depistare a cancerului de col uterin, chiar dacă ați primit un vaccin HPV.

Teste de depistare


Două teste de screening pot ajuta la prevenirea cancerului de col uterin sau la depistarea timpurie a acestuia-

Testul Papanicolau (sau frotiu Papanicolau) caută precancerele, modificări celulare pe colul uterin care ar putea deveni cancer de col uterin dacă nu sunt tratate corespunzător.
Testul HPV caută virusul (papilomavirusul uman) care poate provoca aceste modificări celulare.
Ambele teste pot fi efectuate în cabinetul unui medic sau într-o clinică. Dacă aveți un venit scăzut sau nu aveți asigurare de sănătate, este posibil să puteți obține teste de screening gratuite sau la costuri reduse prin intermediul Programului național de detectare timpurie a cancerului de sân și de col uterin al CDC. Aflați dacă vă calificați.

Mai multe măsuri pentru a ajuta la prevenirea cancerului de col uterin


Aceste lucruri pot contribui, de asemenea, la scăderea riscului de cancer de col uterin-.

  • Nu fumați.
  • Folosiți prezervative în timpul sexului.*
  • Limitați-vă numărul de parteneri sexuali.


*Infecția HPV poate apărea atât în zonele genitale masculine și feminine care sunt acoperite sau protejate de un prezervativ din latex, cât și în zonele care nu sunt acoperite. Deși nu se cunoaște efectul prezervativelor în prevenirea infecției cu HPV, utilizarea prezervativelor a fost asociată cu o rată mai mică de cancer de col uterin.

Sursa

 

CONCURS: Poți câștiga un eBook reader Kindle Oasis + Gift Card de 100$!🔥 Intră în concurs și poți câștiga un premiu în valoare de 2.000 de lei! Vezi detaliile în pagina dedicată a concursului.

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend