Ce reprezintă transmiterea verticală?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Unele virusuri pot trece de la mamă și făt în uter (în cazul în care rupturile barierei placentare sunt prezente, în timpul nașterii sau în timpul alăptării). S-a dovedit că HIV, toxoplasma gondii, rubeolă, citomegalovirus și herpesvirusurile se transferă de la mamă la copil prin aceste căi. Aceasta este cunoscută sub numele de transmitere verticală.

 

CAMPANIE: Îți ofer o carte GRATIS! Ajunge la tine în 1-2 zile. Plasează o comandă!

🔥 Nu uita să-ți iei GRATIS cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor - campanie de educație pentru sănătate suportată de mine și menită să ducă o carte esențială în fiecare familie! Dă sfară-n țară, te rog, să atingem cât mai mulți oameni. Mulțumesc!

Impactul transmiterii verticale poate fi devastator, cu un impact sever asupra calității vieții și chiar a rezultatelor potențiale de deces ale transmiterii bolii. Prin urmare, există o nevoie urgentă de a înțelege mai bine transmisia verticală și de a dezvolta strategii preventive mai eficiente. În plus, actuala pandemie COVID-19 a stârnit îngrijorări cu privire la capacitatea potențială de transmitere verticală a virusului SARS-CoV-2 și care pot fi implicațiile sale asupra sănătății. Mai jos, discutăm aceste puncte cheie de discuție despre transmisia verticală.

Transmiterea verticală a agenților patogeni

Bebelușii născuți din femeile însărcinate care sunt infectate cu un anumit virus sunt expuși riscului de a contracta acel virus de la părinte. Transmiterea este mai probabilă atunci când bebelușul este în contact direct cu fluidele mamei, cum ar fi în timpul alăptării și, de asemenea, în uter, dacă există întreruperi în bariera placentară, deși cele mai multe transmisii verticale au loc în timpul nașterii.

Cercetările au identificat că mai multe tipuri de virusuri pot fi transmise de la mamă la copil prin transmisie verticală, inclusiv cele cunoscute sub denumirea de agenți patogeni „TORCH”: toxoplasma gondii, O – de la others = altele (listeria monocytogenes, treponema pallidium, parvovirus, HIV, virusul varicelei zoster), rubeola, citomegalovirus (CMV) și herpesvirusuri (HSV) 1 și 2. Aceste virusuri sunt o cauză majoră de deces la nivel mondial și, deși se știu multe despre implicațiile grave asupra sănătății pe care le prezintă nou-născutului, mecanismele exacte de transmitere prin bariera placentară nu sunt clare, iar infecțiile cu virusuri TORCH continuă.

Recent, virusul Zika (ZIKV) a fost identificat ca fiind transmisibil pe verticală, adăugându-se la agenții patogeni TORCH care au devenit din nou un focar de cercetare. Apariția virusului Zika a reaprins nevoia de a aborda transmisia verticală. Chiar și în țările dezvoltate, cum ar fi SUA, infecțiile cu agenți patogeni TORCH sunt asociate cu boli severe la sugari. În plus, ratele de infecție în țările dezvoltate rămân ridicate, cu până la 4.000 de copii născuți anual în SUA cu infecții cu toxoplasmoză care pot provoca orbire, întârziere în dezvoltare, epilepsie și multe altele.

Infecțiile virusului CMV sunt și mai frecvente, cu 40.000 de copii născuți în SUA în fiecare an cu infecții congenitale ale virusului care pot necesita o atenție chirurgicală complexă. Datele demonstrează nevoia urgentă de cercetări ulterioare pentru a dezvălui căile care permit transmiterea verticală a unui virus și pentru a valorifica acest lucru în abordări preventive noi și eficiente.

Metode de prevenire a transmisiei verticale

În timp ce sunt necesare mai multe cercetări privind mecanismul de transmitere verticală, există în prezent o serie de metode preventive utilizate pentru a reduce transmisia verticală a agenților patogeni. Pentru a preveni transmiterea verticală a HIV, medicii testează mamele pentru infecția cu virusul și în cazul infecției materne, cea mai bună practică implică controlul infecției materne, implementarea terapiei antivirale prenatale și tratarea mamei și a bebelușului în timpul travaliului și al nașterii, nașterea copilului prin cezariană mai degrabă decât prin naștere naturală și evitarea alăptării atunci când este posibil. Cercetări suplimentare în căile de transmitere verticală vor contribui la dezvoltarea unor protocoale mai eficiente pentru HIV și alți agenți patogeni TORCH.

Sursa

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″]

[/vc_column][/vc_row]

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Citește acest mesaj. Mai citește-l o dată! Acum ai din partea mea o carte GRATIS, plină de sfaturi de sănătate! Comand-o și ajunge la tine rapid!


Send this to a friend