Ce s-a întâmplat cu încrederea în experții medicali?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

În toate aspectele vieții noastre, ne bazăm pe experți, de la reparațiile casnice la prognoza meteo, la siguranța alimentară și la aproape orice altceva care face parte din societatea modernă. Pur și simplu nu există nicio modalitate de a ști totul despre toate. Cu toate acestea, când vine vorba de medicină, oamenii par să își ia sănătatea în mâini în moduri pe care nu le-ar lua în considerare niciodată dacă, să zicem, frânele mașinii lor ar avea nevoie de reparații și ei nu ar fi mecanici auto.

Ce s-ar întâmpla dacă frânele mașinii s-ar strica?


Să presupunem că un mecanic auto bine recomandat vă spune că frânele dvs. au nevoie de reparații. Să sperăm că acesta vă explică de ce este necesar și trece în revistă avantajele și dezavantajele opțiunilor pe care le aveți, inclusiv faptul că nu se face nicio reparație. Cu siguranță, ați putea obține opinii și estimări suplimentare. Dar, pentru a lua o decizie, ar trebui să acceptați că mecanicul are cunoștințe de specialitate și că sfatul său este bun. Foarte probabil, ați repara frânele mai degrabă decât să riscați să vă răniți.

L-ați certa personal pe mecanic pentru că v-a spus ceva ce nu ați fi vrut să auziți despre iubita mașină? Să sperăm că nu. Și, dacă nu ați ști multe despre mașini, probabil că nu v-ați juca singur cu frânele sau nu ați urma sfatul unui vecin de a stropi cauciucurile cu ulei vegetal pentru că un prieten al vărului său a spus că a funcționat la mașina lui. Și nu v-ați duce mașina la un veterinar – nu ar avea sens, nu-i așa?

Cu toate acestea, sute de mii de oameni din SUA resping sfaturile privind administrarea vaccinului COVID de la autorități de sănătate foarte respectate, precum National Institutes of Health (NIH), Centers for Disease Control and Prevention (CDC) și Food and Drug Administration (FDA). Furnizorii de servicii medicale au devenit cumva ținta ironiilor, a ostilității și chiar a amenințărilor cu moartea pentru că i-au încurajat pe oameni să se protejeze pe ei înșiși și pe alții.

Frica de ceea ce este dovedit și o îmbrățișare a ceea ce nu este dovedit


Ce determină acest lucru? Se pare că este o combinație de neîncredere (“acești așa-ziși experți nu știu despre ce vorbesc”; “au grăbit vaccinurile doar pentru a ajuta companiile farmaceutice”) și suspiciuni nefondate (“încearcă să ne controleze, să facă experimente pe noi, să ne injecteze microcipuri”). Unele persoane consideră recomandările referitoare la COVID-19 drept atacuri la adresa valorilor americane (“masca și mandatele de vaccinare îmi încalcă libertatea personală”).

În același timp, mulți dintre cei care resping sfaturile adevăraților experți îmbrățișează remedii nedovedite și potențial periculoase, cum ar fi pastilele de ivermectină și gargară cu betadină.

Cum am ajuns aici?


Câteva dintre motivele pentru care am asistat la erodarea încrederii acordate experților în sănătate publică sunt următoarele

 • Politica. COVID-19 a devenit rapid o problemă politică în SUA. De exemplu, încrederea în CDC variază semnificativ în funcție de afilierea politică, democrații acordând note mult mai mari CDC, FDA și NIH decât republicanii.
 • Social media. Dezinformarea răspândită prin intermediul rețelelor de socializare este galopantă, iar o mare parte din aceasta a fost legată de un număr mic de persoane.
 • “Pseudo-experții”. Chiar și acreditările impresionante nu îi califică automat pe toți să fie experți într-o boală pandemică. Printre exemplele recente se numără radiologi, cardiologi și chiropracticieni care au ținut prima pagină a ziarelor cu opiniile lor controversate.
 • Câștig personal. Unii au profitat din punct de vedere financiar, politic sau de altă natură, răspândind în mod deliberat dezinformarea în domeniul sănătății și denunțând sfaturile experților.


Modificări confuze ale mesajului


Mesajele de sănătate publică privind protejarea noastră împotriva COVID-19 afectează, de asemenea, încrederea. De exemplu, recomandările privind purtarea măștilor au fost inconsecvente la început și au continuat să se schimbe de atunci.

În timp ce unele mesaje confuze, aparent contradictorii, au fost adevărate greșeli, majoritatea sunt pur și simplu modificări ale recomandărilor bazate pe o schimbare a circumstanțelor, cum ar fi creșterea bruscă a numărului de cazuri de virus sau o variantă mai ușor de răspândit care a provocat boli grave, spitalizări și decese.

În special în primele luni, nimeni nu avea toate răspunsurile. Dar, pe măsură ce am acumulat informații din cercetări și din experiența din lumea reală, modificările recomandărilor nu numai că ar trebui să fie așteptate, ci și acceptate. De obicei, este o reflectare a atenției deosebite pe care experții o acordă circumstanțelor în schimbare.

Vă faceți propriile cercetări?


O politică de așteptare poate fi riscantă – și nu doar atunci când vine vorba de repararea frânelor mașinii . Virusul care provoacă COVID-19 a fost descoperit abia acum 18 luni, iar vaccinurile sunt utilizate de mai puțin de un an. Cu toate acestea, dispunem deja de o cantitate enormă de date provenite din cercetare și din experiența reală a mai multor milioane de oameni.

Așadar, atunci când cineva spune că vrea “să aștepte și să vadă” sau “să facă propriile cercetări” în loc să accepte sfatul medicilor sau al experților în sănătate publică, ce înseamnă mai exact acest lucru? Așteaptă să vadă dacă li se va întâmpla ceva rău celor care au fost vaccinați? Cât de mult timp este suficient?

Cu excepția cazului în care nu sunteți un virusolog, imunolog, epidemiolog sau expert în sănătate publică de ultimă oră, este puțin probabil ca cercetările proprii să furnizeze date mai fiabile decât studiile publicate în reviste medicale de specialitate care ghidează CDC și FDA. Bineînțeles, majoritatea oamenilor care “își fac propriile cercetări” se bazează pe alții care, de asemenea, nu fac cercetări reale, însă nu iau în considerare concluziile și recomandările adevăraților experți.

Este important să puneți întrebări. Dar puneți-le medicului . Sprijiniți-vă mai puțin pe oamenii care vă spun ceea ce vreți să auziți și mai mult pe cei care s-au format în domeniul științei și a căror carieră a fost dedicată îmbunătățirii sănătății.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

1 Comment

 • Buna ziua,
  In continuarea articolului dvs. am si eu o parere, o teorie.
  Orice persoana care performeaza in domeniul ei, fie ca e medic, mecanic auto, sportiv, cercetator, constructor sau oier, recunoaste de la sine performanta altor persoane. Orice persoana care a realizat ceva in viata la fel.
  Orice persoana care performeaza stie ca nu exista scurtaturi pentru a ajunge la performanta. Sunt necesari ani si ani de munca, ani si ani de studiu.
  Si atunci ea are incredere instantaneu intr-un specialist in alt domeniu. E natural. Nu isi pune intrebari daca acel specialist stie sau nu stie mai bine ca el. Ei nu i-ar placea ca alta persoana sa se indoiasca de performanta lui, nu?
  In schimb, oamenii care nu au realizat nimic in viata, nu recunosc performanta. Nu au aceasta experienta a muncii asidue. Ei traiesc de pe o zi pe alta. Si tot ce tine de performanta ei asociaza cu norocul sau cu fapte externe individului, nu cu munca personala.
  Cum ar putea sa recunoasca performanta la altii cand realizarile lui maxime in viata profesionala au fost ca a luat cu chiu cu vai bacul sau ca l-a laudat de 2 ori seful?
  Acesti oameni folosesc un limbaj de genul:
  Cine e asta sa-mi spuna mie ce sa fac?
  Lasa ca stiu eu mai bine!
  A avut asta noroc si a facut cutare si cutare lucru si acum se da mare!
  Etc.
  De aceea acesti oameni pun botul la ce spune Sosoaca si nu la ce spune un medic specialist. Sosoaca e la fel ca ei, medicul nu.
  Cu respect,
  Gabi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend