Ce să faci atunci când o operație deja programată este anulată


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

De fiecare dată când un val de COVID-19 cuprinde o comunitate, spitalele copleșite ajung să amâne operațiile elective. Modificările de program sunt necesare pentru a face loc pacienților COVID, pentru a permite ca toate echipele să fie disponibile pentru îngrijirea în situații de criză și pentru a proteja oamenii din comunitate de expunerea inutilă la COVID. Acest scenariu s-ar putea agrava dacă sezonul de gripă nu va fi blând în acest an – un motiv bun pentru a vă face vaccinul antigripal!

Amânarea unei intervenții chirurgicale elective este supărătoare și vă pune automat în fața a două dileme:

Toate procedurile chirurgicale implică tăierea pielii și a țesuturilor cu ajutorul unei varietăți de instrumente și tehnici. Dar, spre deosebire de operația pe cord efectuată pentru artere blocate, o intervenție chirurgicală electivă nu este o urgență. Este o procedură care poate fi programată în siguranță în avans. Asta nu înseamnă că nu este importantă.

Ce înseamnă intervenții chirurgicale elective?

Chirurgia electivă poate fi:

  • majoră, cum ar fi o înlocuire a șoldului sau a genunchiului, sau o intervenție chirurgicală pentru a repara un uter prolapsat (căzut)
  • minoră, cum ar fi o intervenție chirurgicală pentru ameliorarea sindromului de tunel carpian (un nerv prins în încheietura mâinii) sau o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea cataractei (cristalin tulbure) din ochi.


Determinarea dacă o intervenție chirurgicală este electivă nu este întotdeauna clară. Uneori depinde de circumstanțele de sănătate. De exemplu, o intervenție chirurgicală pentru a înlocui o valvă cardiacă poate fi sau nu o urgență, în funcție de starea persoanei respective.

Cum să faceți față în timp ce așteptați o intervenție chirurgicală electivă


Așteptarea intervenției chirurgicale are potențiale consecințe. Poate că nu veți putea lucra, sau poate că starea dumneavoastră, durerea sau anxietatea legată de situație – sau toate trei – se vor înrăutăți.

Iată patru pași pe care îi puteți face:

  • Păstrați liniile de comunicare deschise cu furnizorii de servicii medicale. Acest lucru ar putea însemna să aveți la îndemână numerele de telefon importante ale medicului dumneavoastră sau să vă conectați la portalul pacientului și să trimiteți un e-mail medicului sau asistentei dumneavoastră. Întrebați-vă medicul dumneavoastră cât de des ar trebui să vă consultați.
  • Raportați schimbările de simptome. Când v-ați programat intervenția chirurgicală, starea dumneavoastră nu vă punea în pericol viața. Dar lucrurile se pot schimba. Nu așteptați până când vă confruntați cu o urgență; raportați schimbările simptomelor imediat ce le observați.
  • Luați-vă rețetele. Nu vreți să rămâneți fără medicamente atunci când aveți nevoie de ele, mai ales dacă veți avea nevoie de semnătura medicului dvs. pentru reumpleri.
  • Luați măsuri pentru ajutor suplimentar. Poate că un prieten sau un membru al familiei vă poate ajuta la cumpărături, la pregătirea meselor, la curățenia casei sau la efectuarea activităților zilnice. Dacă vă puteți permite, luați în considerare posibilitatea de a angaja pe cineva care să vă asiste temporar. Prețurile sunt în medie de aproximativ 25 de dolari pe oră în SUA, cu un minim de câteva ore pe săptămână.


Când intervenția chirurgicală revine în program


În cele din urmă, veți primi apelul că operația dvs. este gata. Asta nu înseamnă că va avea loc în curând. Cel mai probabil, va exista o serie de operații amânate, ceea ce poate adăuga mai mult timp la așteptarea dumneavoastră. Pregătiți-vă pentru posibilitatea că va trebui să prelungiți aranjamentele care v-au ajutat să treceți peste perioada de așteptare.

Este la fel de înțelept să vă pregătiți pentru posibilitatea ca operația să aibă loc cu puțin timp înainte. Anunțați prietenii, membrii familiei sau agenția dumneavoastră de îngrijire privată despre această posibilitate, astfel încât aceștia să poată aranja să intervină pentru a vă ajuta atunci când aveți nevoie de ei.

Și asigurați-vă că aveți răspunsurile la aceste întrebări pregătite cu mult timp înainte:

Cum veți ajunge la și de la operație? (Vă veți baza pe un prieten, pe un serviciu de transport sau pe un asistent medical angajat)?
Cum veți obține medicamentele prescrise după operație?
De ce echipament (dacă este cazul) veți avea nevoie după operație? De exemplu, dacă veți suferi o înlocuire de articulație, veți avea nevoie de un umblător și de un scaun de duș după aceea. Vedeți dacă puteți aranja să le obțineți acum, astfel încât să le aveți pregătite.


S-ar putea să nu fie ușor să vă descurcați cu starea generală până când are loc operația, dar cel puțin veți avea atât un plan A, cât și un plan B. Această pregătire vă poate oferi puțină liniște sufletească și sentimentul unui oarecare control asupra situației.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend