Ce să faci când cineva are o criză epileptică lângă tine


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Când auzi de o criză de epilepsie, te gândești instant la o criză tonico-clonică generalizată, numită și criză grand mal, adică aceea în care vezi persoana având spasme musculare severe, mișcări ciudate ale corpului, cu pierderea conștienței- nu răspunde când îl strigi și nu reacționează. În acest tip de criză, persoana poate să strige, să cadă, să aibă convulsii și să nu știe ce se întâmplă în jurul ei.

Iată ce poți face pentru a ajuta pe cineva care are acest tip de convulsii:

Ajută persoana să se așeze pe jos în siguranță, are șanse mari să cadă. Întoarce ușor persoana pe o parte, într-o poziție laterală. Acest lucru va ajuta persoana să respire.

Elimină din zona din jurul persoanei de orice lucru dur sau ascuțit. Acest lucru poate preveni rănirea. Pune ceva moale și plat, de exemplu o jachetă pliată, sub capul său și protejează-i capul de loviturile de asfalt în timpul crizei.

Scoate-i ochelarii. Slăbește cravatele sau orice altceva din jurul gâtului care poate face dificilă respirația.

Măsoară timpul de la debutul crizei! Sună la 112.

Rămâi cu el până își revine sau până la sosirea ambulanței. Nu te panica.

Ce NU trebuie făcut în timpul unei crize

Nu ține persoana imobilizată și nu încerca să-i oprești mișcările.

Nu pune nimic în gura persoanei!!! În niciun caz nu încerca să ii scoți limba sau să bagi mâna în gura persoanei respective, fiindcă în timpul spasmelor poate să închidă cu forță gura și să își muște limba sau mâna ta, provocând răni grave. O persoană care are o criză nu-și poate înghiți limba.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pus cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Nu încercați să faci respirație gură la gură. Oamenii încep de obicei să respire din nou singuri după o criză.

Nu oferiți persoanei apă sau mâncare până când nu este complet alertă.

Intră în SHOP pentru a vedea ultimele noutăți.

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend