Ce se întâmplă atunci când nivelul de calciu este scăzut?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Hipocalcemia, cunoscută și sub numele de boala deficitului de calciu, apare atunci când sângele are un nivel scăzut de calciu.

O deficiență de calciu pe termen lung poate duce la modificări dentare, cataractă, alterări la nivelul creierului și osteoporoză, care face ca oasele să devină fragile.

O deficiență de calciu poate să nu provoace niciun simptom timpuriu. De obicei, este ușoară, dar, fără tratament, poate deveni amenințătoare pentru viață.

Care sunt simptomele?

Calciul este esențial pentru multe funcții corporale, astfel încât o deficiență poate avea efecte pe scară largă, inclusiv asupra mușchilor, oaselor și dinților, precum și asupra sănătății mintale.

Dacă un aport alimentar scăzut este responsabil pentru deficiență, de obicei nu există simptome timpurii. Pe termen mai lung, o persoană poate prezenta osteopenie, sau densitate osoasă scăzută. Fără tratament, aceasta poate duce la osteoporoză, sau oase fragile.

Cu toate acestea, dieta nu este, de obicei, responsabilă – o deficiență de calciu rezultă în primul rând din probleme de sănătate sau tratamente, cum ar fi insuficiența renală, îndepărtarea stomacului sau utilizarea anumitor medicamente, cum ar fi diureticele.

Probleme musculare
O persoană cu deficiență de calciu poate prezenta:
dureri musculare, crampe și spasme musculare
dureri în coapse și brațe atunci când merge sau se mișcă
amorțeală și furnicături la nivelul mâinilor, brațelor, picioarelor și picioarelor, precum și în jurul gurii
Aceste simptome pot apărea și dispărea, dar nu tind să dispară odată cu activitatea.

Senzațiile mai extreme pot indica o deficiență mai severă, care poate duce, de asemenea, la:
convulsii
aritmii
moarte
oboseală extremă
Nivelurile scăzute de calciu pot provoca oboseală extremă, care implică o lipsă de energie și o senzație generală de lene. De asemenea, poate duce la insomnie.

Oboseala asociată cu o deficiență de calciu poate implica, de asemenea, amețeli și ceață cerebrală – caracterizată prin lipsa de concentrare, uitare și confuzie.

Simptomele unghiilor și ale pielii:
piele uscată
unghii uscate, rupte sau fragile
păr aspru
alopecie, ceea ce face ca părul să cadă pe alocuri
eczeme, sau inflamații ale pielii care pot duce la mâncărimi sau pete uscate
psoriazis
Osteopenie și osteoporoză
Oasele stochează bine calciul, dar au nevoie de niveluri ridicate pentru a rămâne puternice. Atunci când nivelurile generale de calciu sunt scăzute, organismul poate deturna o parte din calciu din oase, făcându-le fragile și predispuse la leziuni.
În timp, a avea prea puțin calciu poate provoca osteopenie, o reducere a densității minerale a oaselor. Acest lucru poate duce la osteoporoză, care face ca oasele să se subțieze și să devină vulnerabile la fracturi, precum și la dureri și probleme de postură. Poate dura ani de zile pentru ca osteoporoza și alte complicații ale unei deficiențe de calciu să se dezvolte.

Sindromul premenstrual sever
Nivelurile scăzute de calciu au fost legate de sindromul premenstrual sever (PMS).
Participanții la un studiu din 2017 au raportat o stare de spirit îmbunătățită și rate reduse de retenție de lichide după ce au luat 500 de miligrame (mg) de calciu zilnic timp de 2 luni.
În 2019, cercetătorii au concluzionat că nivelurile scăzute de vitamina D și calciu din a doua jumătate a ciclului menstrual ar putea contribui la simptomele sindromului premenstrual.

Probleme dentare
Atunci când organismul duce lipsă de calciu, acesta îl extrage din surse precum dinții. Acest lucru poate duce la probleme dentare, inclusiv:

carii dentare
dinți fragili
gingii iritate
rădăcini slabe ale dinților
De asemenea, o deficiență de calciu la un sugar poate afecta dezvoltarea dinților.

Depresia
Unele dovezi sugerează că deficiența de calciu poate fi legată de tulburările de dispoziție, inclusiv depresia, deși confirmarea acestui lucru va necesita cercetări suplimentare.

Oricine suspectează că o deficiență de calciu contribuie la simptomele depresiei ar trebui să consulte un medic. După ce verifică nivelul de calciu al persoanei, medicul poate recomanda un supliment de calciu.

Este frecventă boala deficitului de calciu?
Deși experții în sănătate nu au stabilit încă exact cât de frecventă este această deficiență, grupurile cu un risc mai mare includ:

persoanele aflate la postmenopauză
persoanele cu amenoree, adică absența menstruației
persoanele cu intoleranță la lactoză
persoanele care au o dietă vegetariană sau vegană
În Statele Unite, femeile mai mari de 4 ani, în special cele adolescente, și bărbații cu vârste cuprinse între 9 și 18 ani sau mai mari de 51 de ani pot avea, de asemenea, un risc mai mare de a avea o deficiență.

Potrivit estimărilor publicate în 2015, 3,5 miliarde de persoane din întreaga lume sunt expuse riscului unei carențe de calciu, din cauza unui aport alimentar scăzut.

Între timp, în 2013, cercetătorii din Marea Britanie au raportat că deficiența de calciu este încă frecventă în rândul persoanelor cu boli cronice.

Trei ani mai târziu, cercetătorii din Pakistan au raportat că, dintre 252 de participante de sex feminin cu vârste cuprinse între 18 și 51 de ani, 41% au raportat deficiențe de calciu și vitamina D, iar 78% au raportat simptome compatibile cu aceste deficiențe, inclusiv dureri la nivelul spatelui, picioarelor și articulațiilor.

În general, este mai puțin probabil ca femeile să obțină suficient calciu din dieta lor decât bărbații. Multe femele au niveluri scăzute fără să știe acest lucru.

Complicații
Deficiența de calciu a fost legată de:
probleme dentare
depresie
diverse afecțiuni ale pielii
dureri articulare și musculare cronice
fracturi
convulsii
handicap

Tratament și prevenire
Cel mai sigur și mai simplu mod de a trata sau de a preveni o deficiență de calciu este de a adăuga mai mult calciu în alimentație.
Unele alimente bogate în calciu includ:
produse lactate, cum ar fi laptele, brânza și iaurtul
fasole
smochine
broccoli
tofu
lapte de soia
spanac
cereale îmbogățite
nuci și semințe, inclusiv migdale și semințe de susan

Înainte de a lua suplimente de calciu, discutați cu un medic. Administrarea unei cantități prea mari de calciu, o problemă numită hipercalcemie, poate crește riscul de boli cardiovasculare, pietre la rinichi și alte probleme grave de sănătate. Atunci când o deficiență este severă sau când suplimentele și ajustările dietetice nu obțin rezultate suficiente, un medic poate prescrie injecții cu calciu.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend