Ce se întâmplă cu tine atunci când reduci “zahărul adăugat”?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Zahărul este în mod natural în multe alimente, cum ar fi fructe, legume, lapte, brânză și chiar cereale. Dar producătorii adaugă, de asemenea, diferite forme de zahăr și sirop la alimentele procesate și preambalate, cum ar fi înghețata, fursecurile, bomboanele, dar știai că și produsele mai puțin evidente, cum ar fi ketchupul, sos de spaghetti, iaurtul, pâinea și dressingul pentru salată conțin cantități considerabile de zahăr?

  • Zaharurile „Naturale” se găsesc în alimente de bază, naturale. Un măr, de exemplu, poate avea în jur de 20 de grame. Dar are și vitamine, minerale și alți nutrienți benefici. Fibrele unui măr îți pot satisface foamea și chiar ajută la absorbția mai lentă a zahărului în sânge.
  • Zaharurile „Adăugate” sunt doar calorii în plus, fără rol nutrițional. Sunt „calorii goale”, care pot duce la creșterea în greutate și la alte probleme de sănătate. 

-O dietă bogată în zahăr te va face să mănânci și mai mult în timpul zilei, pentru că astea sunt niște calorii care nu îți oferă senzația de sațietate. Dacă vei înlocui lucrurile cu zahăr adăugat cu alimente neprocesate, o să te saturi mai rapid și o să mănânci mai puțin.

-Dacă greutatea ta este mai mare decât ar trebui, probabil te confrunți și cu nivelurile de colesterol și trigliceride mărite (tipuri de grăsimi din sânge). Ei bine, dacă renunți la zahăr artificial, reduci calorii, deci o să scazi în greutate și, prin urmare, reduci depozitele de grăsime din organism. S a dovedit că persoanele care consumau cu 20% mai puțin zahăr adăugat au avut niveluri de trigliceride mai mici decât ceilalți, la aceeași greutate corporală.

-Evident, îți scade riscul de boli cardiace. Dacă scazi în greutate și reduci nivelurile de grăsimi din sânge, cum am discutat mai sus, scade și riscul de boli cardiovasculare.

-O să ai o nutriție mai bună, deci o alimentație mai sănătoasă, fiindcă înlocuiești alimentele procesate cu cele naturale, precum fructe, legume, nuci, pește și cereale integrale. Aceste alimente au mai multe substanțe nutritive de care organismul are nevoie pentru a se repara și a se proteja. Și pentru că au fibre, care îți ajută corpul să absoarbă zaharurile mai încet, nivelul glicemiei va fi mai stabil.

-O să ai dinți mai sănătoși, fiindcă zahărul în exces reprezintă hrana principală a bacteriilor din gură, prin urmare predispune la carii. 

-Persoanele care au mai mult zahăr adăugat în dietele lor au mai multe șanse de a avea diabet, boli de inimă, hipertensiune arterială, boli de ficat și alte boli grave. Scazi riscul lor dacă reduci nivelul lui din alimentație. Însă nu e complet clar dacă problema e dată de  zahăr în sine sau doar de caloriile în plus. Oamenii de știință încă încearcă să răspundă la această întrebare.

Zaharurile adăugate ar trebui să constituie mai puțin de 10% dintr-o dietă zilnică sănătoasă. Adică aproximativ 11 lingurițe dacă mănânci 1.800 de calorii pe zi. Unii experți recomandă chiar mai puțin de atât: 9 lingurițe (38 grame) pe zi pentru bărbați și 6 lingurițe (25 grame) pentru femei. O singură doză de suc acidulat conține 39 de grame (aproximativ 9 lingurițe) de zahăr, aproape de valoarea unei zile.

Găsești zahăr adăugat în peste 3 sferturi din alimentele ambalate, și există în mai mult de 50 de denumiri pe etichete: siropul de porumb, siropul de porumb bogat în fructoză, zahărul brut, zahărul din trestie, sucul de trestie evaporat, dextroză, agave, siropul de orez brun, zahărul din palmierul de cocos, siropul de malț de orz și multe altele. Citește pe etichete și informează-te din surse sigure în legătură cu ceea ce conțin lucrurile pe care le cumperi.

Bea apă în loc de băuturi acidulate, au mai mult zahăr decât multe alimente solide, și elemente nutriționale 0.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend