Ce se întâmplă în interiorul corpului în timpul unui accident vascular cerebral?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Iată o privire din interior la un accident vascular cerebral.
Mulți oameni cred că accidentul vascular cerebral are loc în inimă, dar de fapt are loc în creier. Și cu cât știți mai multe despre accidentele vasculare cerebrale, cu atât sunteți mai bine pregătiți să le preveniți – sau să acționați în cazul în care se produce unul.

Există două tipuri diferite de accidente vasculare cerebrale: accidentele ischemice și accidentele hemoragice.

“Când oamenii vorbesc despre accident vascular cerebral, descriu adesea un accident vascular cerebral ischemic, în care fluxul sanguin către creier este blocat”, spune Dr. David Ermak, neurolog vascularist la Geisinger. “Accidentele vasculare cerebrale hemoragice sunt mai puțin frecvente și se întâmplă atunci când o arteră slabă sau ruptă lasă să curgă sânge în creier.”

Accident vascular cerebral ischemic vs. accident vascular cerebral hemoragic


În timpul unui accident vascular cerebral ischemic, arterele către creier se blochează sau se îngustează din cauza unui cheag de sânge. Accidentele vasculare cerebrale ischemice pot fi clasificate ca fiind trombotice sau embolice, în funcție de locul în care se formează cheagul de sânge.

În cazul unui accident vascular cerebral trombotic, un cheag de sânge se formează într-o arteră care transportă sângele către creierul dumneavoastră. De obicei, un cheag se formează într-o arteră care este deja îngustată de acumularea de plăci.

În cazul unui accident vascular cerebral embolic, un cheag de sânge se formează într-o altă parte a corpului, se desprinde și este măturat spre creierul dumneavoastră. Adesea, aceste cheaguri de sânge se formează în inimă.

În timpul unui accident vascular cerebral hemoragic, o arteră din creier se sparge sau se scurge sânge în creier din cauza tensiunii arteriale ridicate, a unei cantități prea mari de medicamente pentru subțierea sângelui sau a unei surpări a peretelui unui vas de sânge (anevrisme), care sunt puncte slabe ale vaselor de sânge.

Efectele unui accident vascular cerebral pot varia în funcție de locul din creier în care are loc accidentul vascular cerebral și de numărul de celule cerebrale care mor. Un accident vascular cerebral poate provoca paralizie, dificultăți de înghițire sau de vorbire, pierderi de memorie, durere, schimbări emoționale și probleme de comportament.

“A solicita imediat asistență medicală vă poate ajuta să evitați efectele pe termen lung ale unui accident vascular cerebral”, adaugă Dr. Ermak.

AIT – Nu este ceva ce trebuie ignorat


Adesea denumit “mini-accident vascular cerebral”, un atac ischemic tranzitoriu (sau AIT) se produce atunci când un blocaj într-un vas de sânge oprește fluxul de sânge către o parte a creierului dumneavoastră.

Deși fluxul sanguin este de obicei blocat pentru mai puțin de cinci minute, acest eveniment este la fel de grav ca un accident vascular cerebral major. AIT-urile sunt de obicei cauzate de cheaguri de sânge și sunt adesea “semne de avertizare” ale unui accident vascular cerebral ischemic – de fapt, peste o treime dintre oameni au un accident vascular cerebral în decurs de un an de la producerea unui AIT.

“Cineva care are un AIT sau un accident vascular cerebral ischemic major ar putea prezenta aceleași simptome, așa că este vital să primească ajutor medical de urgență cât mai curând posibil”, recomandă Dr. Ermak. “Deși AIT-urile adesea nu provoacă daune, obținerea unui tratament pentru un AIT vă poate ajuta să lucrați pentru a preveni un accident vascular cerebral major în viitor.”

Cum să preveniți un accident vascular cerebral


Acum că știți ce se întâmplă în interiorul corpului în timpul unui accident vascular cerebral, probabil că vă întrebați cum puteți preveni unul.

Începeți prin a vă cunoaște și a vă gestiona factorii de risc, cum ar fi hipertensiunea arterială, fumatul, diabetul, dieta necorespunzătoare, obezitatea, colesterolul ridicat, AFib (fibrilație atrială) și bolile de inimă. Nu sunteți sigur de unde să începeți? Medicul dumneavoastră vă poate ajuta.

“Alegerea unui stil de viață pozitiv, cum ar fi o dietă sănătoasă, practicarea zilnică de exerciții fizice și gestionarea oricăror probleme de sănătate pe care le aveți în prezent, vă poate ajuta să evitați un accident vascular cerebral debilitant”, spune Dr. Ermak. “Modurile în care vă protejați sănătatea inimii vă pot ajuta, de asemenea, să evitați să aveți un accident vascular cerebral.”

Semne și simptome de accident vascular cerebral pe care trebuie să le căutați
Atunci când cineva are un accident vascular cerebral, obțineți ajutor medical cât mai curând posibil pentru a restabili fluxul sanguin către creier sau pentru a opri sângerarea.

Aceste simptome semnalează faptul că cineva poate avea un accident vascular cerebral:

 • Slăbiciune sau amorțeală bruscă la nivelul feței, brațului sau piciorului pe o parte a corpului
 • Dificultăți de vorbire sau incapacitatea de a înțelege vorbirea
 • Pierderea bruscă a echilibrului sau a coordonării
 • Pierderea vederii sau întunecarea unui ochi
 • Dificultăți la înghițire
 • Durere de cap bruscă și severă fără cauză
 • De asemenea, puteți folosi acronimul BE FAST pentru a vă aminti semnele:
 • Balance difficulties
 • Eyesight changes
 • Face drooping
 • Arm weakness
 • Speech difficulty
 • Time to call 911

Dificultăți de echilibru
Modificări ale vederii
Căderea feței
Slăbiciune a brațelor
Dificultăți de vorbire
Timpul pentru a suna la 911


“Dacă observați oricare dintre aceste semne la cineva, sunați imediat la 911”, spune Dr. Ermak.

În SHOP-ul oficial Dr. Vasi Rădulescu ai cărți pline de sănătate. Inclusiv pentru cei mici. Oferte speciale și transport gratuit la orice comandă de peste 49 de lei!

-67%

Pachet upgrade, 6 carti + cana cu MOTIVATIE

2
90,00lei
-62%

O alta poveste de iubire

2
16,00lei
-62%

Culorile uitarii

2
16,00lei
-73%

Pachet 7 cărți + Cană cu Motivație

1
100,00lei

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend