Ce ştii despre tetanus?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Tetanosul este o boală gravă a sistemului nervos cauzată de o bacterie producătoare de toxine. Boala provoacă contracții musculare, în special ale mușchilor maxilarului și gâtului.

Complicațiile severe ale tetanosului pot pune în pericol viața. Nu există un tratament pentru tetanos. Tratamentul se concentrează pe gestionarea simptomelor și a complicațiilor până când efectele toxinei tetanice dispar.

Datorită utilizării pe scară largă a vaccinurilor, cazurile de tetanos sunt rare în Statele Unite și în alte părți ale lumii dezvoltate. Boala rămâne o amenințare pentru persoanele care nu sunt la zi cu vaccinările. Este mai frecventă în țările în curs de dezvoltare.

Simptomele
Timpul mediu de la infectare până la apariția semnelor și simptomelor (perioada de incubație) este de 10 zile. Perioada de incubație poate varia de la 3 la 21 de zile.

Cel mai frecvent tip de tetanos se numește tetanos generalizat. Semnele și simptomele încep treptat și apoi se agravează progresiv pe parcursul a două săptămâni. Ele încep de obicei la nivelul maxilarului și progresează în jos.

Semnele și simptomele tetanosului generalizat includ:

Spasme musculare dureroase și mușchi înțepeniți, imobili (rigiditate musculară) la nivelul maxilarului
Tensiune a mușchilor din jurul buzelor, producând uneori un rânjet persistent
Spasme dureroase și rigiditate în mușchii gâtului dumneavoastră
Dificultate la înghițire
Rigiditate a mușchilor abdominali
Progresia tetanosului duce la spasme dureroase repetate, asemănătoare unor convulsii, care durează câteva minute (spasme generalizate). De obicei, gâtul și spatele se arcuiesc, picioarele devin rigide, brațele sunt trase în sus pe corp, iar pumnii sunt strânși. Rigiditatea musculară la nivelul gâtului și al abdomenului poate cauza dificultăți de respirație.

Aceste spasme severe pot fi declanșate de evenimente minore care stimulează simțurile – un sunet puternic, o atingere fizică, un curent de aer sau o lumină.

Pe măsură ce boala progresează, alte semne și simptome pot include:

Tensiune arterială ridicată
Tensiune arterială scăzută
Ritm cardiac rapid
Febră
Transpirație extremă
Tetanos localizat
Această formă mai puțin frecventă de tetanos are ca rezultat spasme musculare în apropierea locului unei răni. Deși este de obicei o formă mai puțin severă de boală, poate evolua spre tetanos generalizat.

Tetanosul cefalic
Această formă rară de tetanos rezultă în urma unei răni la cap. Ea are ca rezultat slăbirea mușchilor feței și spasme ale mușchilor maxilarului. De asemenea, poate evolua spre tetanos generalizat.

Când trebuie să consultați un medic
Tetanosul este o boală care pune viața în pericol. Dacă aveți semne sau simptome de tetanos, solicitați asistență medicală de urgență.

Solicitați asistență medicală în următoarele cazuri:

Nu ați făcut un vaccin antitetanos în decurs de 10 ani.
Nu sunteți sigur când ați făcut ultima dată un vaccin antitetanos.
Aveți o plagă înțepată, un obiect străin în rană, o mușcătură de animal sau o tăietură adâncă.
Rana dvs. este contaminată cu murdărie, pământ, fecale, rugină sau salivă – sau aveți îndoieli cu privire la faptul că ați curățat suficient o rană după o astfel de expunere. Rănile contaminate necesită un rapel de vaccinare dacă au trecut cinci sau mai mulți ani de la ultima vaccinare împotriva tetanosului.

Sursa.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend