Ce sunt aditivii alimentari?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Aditivii alimentari artificiali pot fi controversați, dar nu sunt la fel de înfricoșători pe cât pot părea. După cum sugerează și numele lor, aditivii alimentari artificiali sunt ingrediente sintetice adăugate la alimente pentru a le spori culoarea sau aroma, pentru a prelungi durata de valabilitate sau pentru a o îmbunătăți într-un fel. Food and Drug Administration (FDA) se asigură că toți aditivii alimentari de pe piață sunt siguri pentru utilizare. Totuși, vă puteți întreba dacă este mai bine să vă limitați consumul de astfel de ingrediente.

Ce sunt aditivii alimentari artificiali?

Aditivii alimentari artificiali sunt ingrediente sintetice, ceea ce înseamnă că nu sunt derivați în mod natural, adăugați la alimente pentru a-i îmbunătăți aspectul, textura, gustul și prospețimea. Tipuri de aditivi alimentari FDA utilizează următoarele două categorii de aditivi alimentari:

 

CAMPANIE: Îți ofer o carte GRATIS! Ajunge la tine în 1-2 zile. Plasează o comandă!

🔥 Nu uita să-ți iei GRATIS cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor - campanie de educație pentru sănătate suportată de mine și menită să ducă o carte esențială în fiecare familie! Dă sfară-n țară, te rog, să atingem cât mai mulți oameni. Mulțumesc!

-Direcți. Acestea sunt adăugate pentru un scop specific, cum ar fi textura, dospirea, legarea sau culoarea. De exemplu, aspartamul este un îndulcitor artificial popular folosit pentru îmbunătățirea gustului băuturilor răcoritoare și a alimentelor cu conținut scăzut de calorii sau fără zahăr.

Indirecți. Aceștia pot deveni parte a alimentelor în cantități mici datorită ambalării, depozitării sau alte practici de manipulare. În acest caz, producătorii trebuie să se asigure că toate materialele de ambalare sunt sigure pentru utilizare. În cea mai mare parte, aditivii alimentari direcți sunt preocuparea consumatorilor. Acestea pot fi clasificate în continuare în următoarele două categorii:

Naturali. Aditivii naturali provin dintr-o sursă naturală de hrană. De exemplu, sfecla roșie este folosită pentru a produce coloranți alimentari roșii naturali, în timp ce soia și porumbul sunt folosite pentru a produce lecitină – un tip de emulgator – pentru a lega ingredientele.

Artificiali. Aditivii artificiali nu sunt derivați din natură. De exemplu, majoritatea extractelor de vanilie sunt fabricate din vanilină, care este produsă într-un laborator. Atât aditivii alimentari naturali, cât și cei artificiali trebuie să îndeplinească liniile directoare stricte de reglementare și siguranță pentru a fi aprobați pentru utilizarea în alimente.

Tipuri de alimente în care se găsesc frecvent

Aditivii alimentari artificiali se găsesc în multe alimente populare, cum ar fi iaurturile, pâinea, sosurile pentru salate, băuturile răcoritoare, produsele coapte, chipsurile, batoanele cu proteine ​​și alte alimente procesate. De fapt, multe alimente de pe rafturile magazinelor alimentare conțin aditivi alimentari naturali sau artificiali sub o anumită formă. Unele alimente pot conține emulgatori, în timp ce altele pot conține îndulcitori sau coloranți alimentari. Cu excepția cazului în care un aliment este complet neprelucrat, cum ar fi un măr, citiți eticheta dacă sunteți îngrijorat de aditivi alimentari.

De ce sunt adăugați în alimente

Multe produse alimentare conțin emulgatori, stabilizatori sau agenți de îngroșare pentru a îmbunătăți calitatea produsului. Acești aditivi ajută la legarea ingredientelor, cum ar fi uleiul și apa, pentru a produce o textură și un aspect mai uniform. Un aliment poate avea, de asemenea, aditivi artificiali pentru a-și îmbunătăți compoziția nutrițională. De exemplu, acidul ascorbic sintetic (vitamina C) și acidul folic (o formă sintetică de folat) sunt adăugate în mod obișnuit în alimente, deoarece sunt mai stabile decât omologii lor naturali. În cele din urmă, producătorii de alimente pot alege să utilizeze aditivi alimentari artificiali, deoarece aceștia au, de obicei, un cost mai mic decât aditivii alimentari naturali.

Sursa

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Citește acest mesaj. Mai citește-l o dată! Acum ai din partea mea o carte GRATIS, plină de sfaturi de sănătate! Comand-o și ajunge la tine rapid!


Send this to a friend