Ce sunt bolile retinei?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Bolile retiniene variază foarte mult, dar cele mai multe dintre ele provoacă simptome vizuale. Bolile retinei pot afecta orice parte a retinei, un strat subțire de țesut situat pe peretele interior al ochiului.

Retina conține milioane de celule sensibile la lumină (bastonașe și conuri) și alte celule nervoase care primesc și organizează informațiile vizuale. Retina trimite aceste informații către creier prin intermediul nervului optic, permițându-vă să vedeți.

Există tratament pentru unele boli ale retinei. În funcție de afecțiunea dumneavoastră, obiectivele tratamentului pot fi oprirea sau încetinirea bolii și păstrarea, îmbunătățirea sau restabilirea vederii. Netratate, unele boli ale retinei pot provoca pierderea severă a vederii sau orbirea.

Bolile și afecțiunile retiniene comune includ:

Lacerația retiniană. O ruptură de retină apare atunci când substanța transparentă, asemănătoare unui gel, din centrul ochiului dumneavoastră (vitrosul) se micșorează și trage de stratul subțire de țesut care căptușește partea din spate a ochiului (retina) cu suficientă tracțiune pentru a provoca o ruptură în țesut. Este adesea însoțită de apariția bruscă a unor simptome precum flotoarele și luminile intermitente.

Dezlipirea de retină. O dezlipire de retină este definită prin prezența lichidului sub retină. Aceasta apare de obicei atunci când lichidul trece printr-o ruptură retiniană, determinând ridicarea retinei de la straturile de țesut subiacente.

Retinopatie diabetică. Dacă suferiți de diabet, vasele mici de sânge (capilare) din spatele ochiului se pot deteriora și pot lăsa să se scurgă lichid în și sub retină. Acest lucru face ca reţină să se umfle, ceea ce vă poate încețoșa sau distorsiona vederea. Sau puteți dezvolta capilare noi, anormale, care se sparg și sângerează. Acest lucru vă înrăutățește, de asemenea, vederea.

Membrana epiretinală. Membrana epiretinală este o cicatrice sau o membrană delicată, asemănătoare unui țesut, care arată ca un celofan încrețit, așezată deasupra retinei. Această membrană trage în sus pe retină, ceea ce vă distorsionează vederea. Obiectele pot apărea neclare sau strâmbe.

Gaura maculară. O gaură maculară este un mic defect în centrul retinei din partea din spate a ochiului dumneavoastră (macula). Gaură se poate dezvolta din cauza unei tracțiuni anormale între retină și vitros sau poate fi urmarea unei leziuni la nivelul ochiului.

Degenerarea maculară. În degenerarea maculară, centrul retinei dumneavoastră începe să se deterioreze. Acest lucru cauzează simptome cum ar fi vederea centrală încețoșată sau o pată oarbă în centrul câmpului vizual. Există două tipuri – degenerescența maculară umedă și degenerescența maculară uscată. Mulți oameni vor avea mai întâi forma uscată, care poate progresa spre forma umedă la unul sau ambii ochi.

Retinita pigmentară. Retinita pigmentară este o boală degenerativă moștenită. Aceasta afectează lent reţină și provoacă pierderea vederii nocturne și laterale.

Sursa.

În SHOP-ul oficial Dr. Vasi Rădulescu ai cărți pline de sănătate. Inclusiv pentru cei mici. Oferte speciale și transport gratuit la orice comandă de peste 49 de lei!

-67%

Pachet upgrade, 6 carti + cana cu MOTIVATIE

2
90,00lei
-62%

O alta poveste de iubire

2
16,00lei
-62%

Culorile uitarii

2
16,00lei
-73%

Pachet 7 cărți + Cană cu Motivație

1
100,00lei

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend