Ce sunt cariile?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Dinții se află într-un mediu de atac constant al acidului, care îi lipsește de minerale importante și îi descompune. În timp ce acest atac are loc în mod constant, mineralele sunt, de asemenea, reaprovizionate în mod constant prin saliva bogată în minerale și prin apa și pasta de dinți fluorurate. Pe lângă fluor, calciul și fosforul ajută, de asemenea, la remineralizarea smalțului. Atunci când demineralizarea începe și se limitează la stratul cel mai exterior al smalțului, se numește microcavitate sau carie incipientă. Aceste tipuri de carii rareori au nevoie de ceva mai mult decât un tratament foarte conservator.

Doar atunci când caria străpunge stratul de smalț și ajunge în dentină, amenință cu adevărat dintele. Așadar, atunci când sunt detectate aceste microcavități, cel mai bine este să încercăm un protocol de remineralizare pentru a vedea dacă pot fi reversate, în loc să sărim imediat la o obturație. Un medic stomatolog va ajuta la determinarea celui mai eficient tratament conservator pentru aceste carii timpurii.

Scopul dentistului este de a obține un echilibru sănătos între prevenție și restaurare. Este un echilibru între a fi proactiv și reactiv. Dentistul nu vrea să fie atât de proactiv încât să recomande lucruri care nu trebuie făcute – prevenind probleme care, în mod realist, nu ar fi apărut niciodată. Dar el nu vrea să fie atât de reactiv încât să privească pur și simplu cum problemele mici devin probleme mari. O greșeală pe care oamenii o fac adesea este să aștepte ca durerea să dicteze momentul tratamentului. Odată ce un dinte începe să doară, de multe ori este prea târziu pentru remineralizare sau pentru o mică obturație. Durerea indică, de obicei, necesitatea unui tratament de canal, a unei coroane sau a unei extracții dentare. Există o oarecare variabilitate în ceea ce privește modul în care dentiștii vor trata microcavitățile și momentul în care stabilesc că este necesară o obturație. Unii oameni sunt mai predispuși la carii decât alții. Analizând istoricul de carii al cuiva, dieta actuală și igiena orală poate determina medicul dentist să fie mai agresiv sau mai conservator cu recomandările sale. De aceea, este important ca fiecare persoană să găsească un dentist care să facă ecoul propriei sale filosofii în ceea ce privește tratamentul dentar agresiv versus conservator.

Indiferent de dentist, revenirea regulată la dentist este esențială pentru a fi conservator, astfel încât caria să poată fi monitorizată și tratată înainte de a crește prea mult. Carii mici pot deveni canale radiculare în decurs de un an, în circumstanțele potrivite. Pe măsură ce o carie crește, se pierde mai multă structură dentară. Structura dentară pierdută duce la o probabilitate mai mare de fractură a dinților, carii recurente și pierderea dinților. Atunci când este posibil, este întotdeauna mai bine să se facă o obturație mică decât să se ajungă la o obturație mare, un canal radicular sau o coroană.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Tags: carii

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend