Ce sunt celulele albe din sânge?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Sângele dumneavoastră este alcătuit din globule roșii, globule albe, trombocite și plasmă.

Globulele albe, numite şi leucocite, reprezintă doar aproximativ 1% din sângele dumneavoastră, dar impactul lor este mare. Celulele albe din sânge se mai numesc și leucocite. Ele vă protejează împotriva bolilor și a afecțiunilor.

Gândiți-vă la globulele albe ca la celulele dumneavoastră de imunitate. Într-un fel, ele sunt mereu în război. Ele curg prin fluxul sanguin pentru a lupta împotriva virusurilor, bacteriilor și a altor invadatori străini care vă amenință sănătatea. Atunci când organismul dumneavoastră este în dificultate și o anumită zonă este atacată, celulele albe din sânge se grăbesc să intervină pentru a ajuta la distrugerea substanței dăunătoare și a preveni boala.

Celulele albe din sânge sunt produse în măduva osoasă. Ele sunt stocate în sângele și în țesuturile limfatice. Deoarece unele celule albe din sânge, numite neutrofile, au o viață scurtă, mai puțin de o zi, măduva osoasă le produce în permanență.

Tipuri de celule albe din sânge
Printre celulele albe din sânge se numără:

Monocitele. Acestea au o durată de viață mai lungă decât multe celule albe din sânge și ajută la descompunerea bacteriilor.

Limfocitele. Acestea creează anticorpi pentru a lupta împotriva bacteriilor, virușilor și a altor invadatori potențial dăunători.

Neutrofile. Acestea ucid și digeră bacteriile și fungii. Sunt cel mai numeros tip de celule albe din sânge și reprezintă prima linie de apărare atunci când apare o infecție.

Basofilele. Aceste celule mici par să sune alarmă atunci când agenții infecțioși vă invadează sângele. Ele secretă substanțe chimice, cum ar fi histamina, un marker al bolilor alergice, care ajută la controlul răspunsului imunitar al organismului.

Eozinofile. Acestea atacă și ucid paraziții și celulele canceroase și ajută la răspunsurile alergice.

Probleme care afectează celulele albe din sânge
Numărul de leucocite poate fi scăzut din mai multe motive. Aceasta include atunci când ceva distruge celulele mai repede decât le poate reface organismul. Sau atunci când măduva osoasă nu mai produce suficiente globule albe pentru a vă menține sănătos. Atunci când numărul de celule albe din sânge este scăzut, aveți un risc mare de a vă îmbolnăvi de orice boală sau infecție, care se poate transforma în spirală într-o amenințare gravă pentru sănătate.

Medicul vă poate face un test de sânge pentru a vedea dacă numărul de celule albe din sânge este normal. Dacă numărul dumneavoastră este prea mic sau prea mare, este posibil să aveți o tulburare leucocitară.

O serie de boli și afecțiuni pot afecta nivelul celulelor albe din sânge:

Sistem imunitar slab. Acest lucru este adesea cauzat de boli precum HIV/SIDA sau de tratamentul împotriva cancerului. Tratamentele împotriva cancerului, cum ar fi chimioterapia sau radioterapia, pot distruge celulele albe din sânge și vă pot expune riscului de infecție.

Infecție. Un număr de celule albe din sânge mai mare decât normal înseamnă, de obicei, că aveți un anumit tip de infecție. Celulele albe din sânge se înmulțesc pentru a distruge bacteria sau virusul.

Sindromul mielodisplastic. Această afecțiune determină o producție anormală de celule sanguine. Aceasta include globulele albe din măduva osoasă.

Cancer al sângelui. Cancerele, inclusiv leucemia și limfomul, pot provoca creșterea necontrolată a unui tip anormal de celule sanguine în măduva osoasă. Acest lucru duce la un risc mult crescut de infecție sau de sângerare gravă.

Tulburare mieloproliferativă. Această tulburare se referă la diverse afecțiuni care declanșează producția excesivă de celule sanguine imature. Acest lucru poate duce la un echilibru nesănătos al tuturor tipurilor de celule sanguine din măduva osoasă și la un număr prea mare sau prea mic de globule albe în sânge.

Medicamente. Unele medicamente pot crește sau scădea numărul de celule albe din sânge din organism.

Condiții precum stresul fizic extrem cauzat de o accidentare sau stresul emoțional pot declanșa, de asemenea, niveluri ridicate ale celulelor albe din sânge. La fel pot face și inflamațiile, travaliul sau finalul sarcinii, fumatul sau chiar exercițiile fizice extreme.

Sursa.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend