Ce sunt chisturile renale, care sunt cauzele şi simptomele acestora?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Chisturile renale sunt pungi rotunde de lichid care se formează pe sau în rinichi. Chisturile renale pot fi asociate cu tulburări grave care pot afecta funcția renală. Dar, mai frecvent, chisturile renale sunt de un tip numit chisturi renale simple, chisturi necanceroase care rareori provoacă complicații.

Nu este clar ce cauzează chisturile renale simple. În mod obișnuit, apare un singur chist pe suprafața unui rinichi, dar chisturile multiple pot afecta unul sau ambii rinichi. Cu toate acestea, chisturile renale simple nu sunt același lucru cu chisturile care se formează în cazul bolii polichistice de rinichi.

Chisturile renale simple sunt adesea detectate în timpul unui test imagistic efectuat pentru o altă afecțiune. Chisturile renale simple care nu provoacă semne sau simptome nu necesită, de obicei, tratament.

Simptomele chisturilor renale

Chisturile renale simple de obicei nu cauzează semne sau simptome. Dacă un chist renal simplu crește suficient de mult, simptomele pot include:

  • Durere surdă în spate sau în lateral
  • Febră
  • Durere abdominală superioară

Cauzele chisturilor renale

Nu este clar ce cauzează chisturile renale simple. O teorie sugerează că chisturile renale se dezvoltă atunci când stratul de suprafață al rinichiului slăbește și formează o pungă (diverticulum). Pungă se umple apoi cu lichid, se detașează și se dezvoltă într-un chist.

Factori de risc

Riscul de a avea chisturi renale simple crește odată cu înaintarea în vârstă, deși acestea pot apărea la orice vârstă. Chisturile renale simple sunt mai frecvente la bărbați.

Complicații ale chisturilor renale

Chisturile renale pot duce ocazional la complicații, inclusiv:

  • Un chist infectat. Un chist renal se poate infecta, provocând febră și durere.
  • Un chist explodat. Un chist renal care se sparge provoacă dureri severe în spate sau în lateral.
  • Obstrucția urinei. Un chist renal care obstrucționează fluxul normal de urină poate duce la umflarea rinichiului (hidronefroză).

Sursa.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend