Ce sunt endorfinele, cunoscute şi ca hormonii fericirii


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Te-ai simțit vreodată uimitor după un antrenament bun și greu? Poate ați auzit că “starea de bine” este cauzată de mici substanțe neurochimice eliberate de propriul organism. Aceste substanțe neurochimice se numesc endorfine. În timp ce endorfinele s-ar putea să te facă să te simți bine după o alergare lungă, există mult mai multe lucruri de știut despre rolul pe care îl joacă în reglarea corpului.

Cuvântul endorfină provine din alăturarea cuvintelor “endogen”, care înseamnă din interiorul corpului, și “morfină”, care este un analgezic opiaceu. Cu alte cuvinte, endorfinele și-au primit numele pentru că sunt analgezice naturale.

Endorfinele constau dintr-un grup mare de peptide. Acestea sunt produse de sistemul nervos central și de glanda pituitară. Deoarece endorfinele acționează asupra receptorilor de opiacee din creierul nostru, ele reduc durerea și stimulează plăcerea, ceea ce duce la o senzație de bunăstare.

Endorfinele sunt eliberate ca răspuns la durere sau stres, dar sunt eliberate și în timpul altor activități, cum ar fi mâncatul, exercițiile fizice sau sexul.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend