Ce sunt fobiile?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

O fobie este o reacție de frică excesivă și irațională. Dacă aveți o fobie, puteți experimenta un sentiment profund de teamă sau de panică atunci când vă întâlniți cu sursa fricii. Teama poate fi de un anumit loc, situație sau obiect. Spre deosebire de tulburările generale de anxietate, o fobie este, de obicei, legată de ceva anume.

Impactul unei fobii poate varia de la enervant la grav la invalidant. Persoanele cu fobii își dau seama adesea că frica lor este irațională, dar nu pot face nimic în privința ei. Astfel de temeri pot interfera cu munca, școala și relațiile personale.

Se estimează că 19 milioane de americani au o fobie care le provoacă dificultăți într-un anumit domeniu al vieții lor.

Cauze
Factorii genetici și de mediu pot provoca fobii. Copiii care au o rudă apropiată cu o tulburare de anxietate sunt expuși riscului de a dezvolta o fobie. Evenimentele stresante, cum ar fi aproape înecul, pot provoca o fobie. Expunerea la spații închise, la înălțimi extreme și la mușcături de animale sau insecte pot fi surse de fobii.

Persoanele cu afecțiuni medicale în curs de desfășurare sau cu probleme de sănătate au adesea fobii. Există o incidență ridicată a persoanelor care dezvoltă fobii după leziuni cerebrale traumatice. Abuzul de substanțe și depresia sunt, de asemenea, legate de fobii.

Fobiile au simptome diferite față de bolile mintale grave, cum ar fi schizofrenia. În cazul schizofreniei, oamenii au halucinații vizuale și auditive, iluzii, paranoia, simptome negative, cum ar fi anhedonia, și simptome dezorganizate. Fobiile pot fi iraționale, dar persoanele cu fobii nu eșuează la testele de realitate.

Agorafobia
Agorafobia este o teamă de locuri sau situații din care nu poți scăpa. Cuvântul în sine se referă la “frica de spații deschise”. Persoanele cu agorafobie se tem să se afle în mulțimi mari sau să fie blocate în afara casei. Adesea, aceștia evită cu totul situațiile sociale și rămân în casă.

Multe persoane cu agorafobie se tem că ar putea avea un atac de panică într-un loc din care nu pot scăpa. Cei cu probleme cronice de sănătate se pot teme că vor avea o urgență medicală într-o zonă publică sau unde nu este disponibil niciun ajutor.

Fobia socială
Fobia socială este denumită și tulburare de anxietate socială. Este o îngrijorare extremă cu privire la situațiile sociale și poate duce la autoizolare. O fobie socială poate fi atât de severă încât cele mai simple interacțiuni, cum ar fi să comanzi la un restaurant sau să răspunzi la telefon, pot provoca panică. Persoanele cu fobie socială se străduiesc adesea să evite situațiile publice.

Alte tipuri de fobii
Multor oameni le displac anumite situații sau obiecte, dar pentru a fi o fobie adevărată, teama trebuie să interfereze cu viața de zi cu zi. Iată alte câteva dintre cele mai frecvente:

Glossofobia: Aceasta este cunoscută sub numele de anxietate de performanță, sau teama de a vorbi în fața unui public. Persoanele cu această fobie au simptome fizice severe chiar și atunci când se gândesc să se afle în fața unui grup de oameni. Tratamentele pentru glosofobie pot include fie terapie, fie medicamente.

Acrofobia: Aceasta este frica de înălțime. Persoanele cu această fobie evită munții, podurile sau etajele superioare ale clădirilor. Simptomele includ vertij, amețeli, transpirație și senzația că vor leșina sau își vor pierde cunoștința.

Claustrofobia: Aceasta este o frică de spațiile închise sau strâmte. Claustrofobia severă poate fi deosebit de invalidantă dacă vă împiedică să mergeți în mașini sau lifturi.

Aviofobia: Aceasta este cunoscută și sub numele de frica de zbor.

Dentofobia: Dentofobia este o frică de dentist sau de procedurile dentare. Această fobie se dezvoltă, în general, după o experiență neplăcută în cabinetul stomatologic. Poate fi dăunătoare dacă vă împiedică să obțineți îngrijirea dentară necesară.

Hemofobia: Aceasta este o fobie de sânge sau de răni. O persoană cu hemofobie poate leșina atunci când intră în contact cu propriul sânge sau cu sângele unei alte persoane.

Arahnofobia: Aceasta înseamnă frica de păianjeni.

Cinofobie: Aceasta este o frică de câini.

Ofidiofobia: Persoanele cu această fobie se tem de șerpi.

Nyctophobia: Această fobie este o frică de noapte sau de întuneric. Aproape întotdeauna începe ca o frică tipică din copilărie. Atunci când progresează după adolescență, este considerată o fobie.

Factori de risc
Persoanele cu o predispoziție genetică la anxietate pot avea un risc ridicat de a dezvolta o fobie. Vârsta, statutul socio-economic și sexul par a fi factori de risc doar pentru anumite fobii. De exemplu, femeile sunt mai predispuse să aibă fobii de animale. Copiii sau persoanele cu un statut socio-economic scăzut au mai multe șanse să aibă fobii sociale. Bărbații reprezintă majoritatea celor care au fobii de dentist și de medic.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend