Ce sunt trombocitele şi de ce sunt importante?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Trombocitele sunt fragmente celulare care circulă în sângele nostru și se unesc atunci când recunosc vasele de sânge deteriorate”, spune Marlene Williams, doctor în medicină, director al Unității de îngrijire coronariană de la Johns Hopkins Bayview Medical Center. “Atunci când aveți o tăietură, de exemplu, trombocitele se agregă la locul vasului deteriorat, provocând astfel un cheag de sânge. Există un motiv evolutiv pentru care ele se află acolo. Este pentru a ne împiedica să sângerăm.”

Ce face ca trombocitele să își schimbe forma?
Trombocitele, cele mai mici dintre celulele noastre sanguine, pot fi văzute doar la microscop. În forma lor inactivă, ele au literalmente forma unor mici farfurii. Un vas de sânge va trimite un semnal atunci când este deteriorat. Când trombocitele primesc acel semnal, vor răspunde călătorind spre zona respectivă și transformându-se în forma lor “activă”. Pentru a intra în contact cu vasul de sânge rupt, trombocitelor le cresc tentacule lungi și apoi seamănă cu un păianjen sau o caracatiță.

 

CAMPANIE: Îți ofer o carte GRATIS! Ajunge la tine în 1-2 zile. Plasează o comandă!

🔥 Nu uita să-ți iei GRATIS cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor - campanie de educație pentru sănătate suportată de mine și menită să ducă o carte esențială în fiecare familie! Dă sfară-n țară, te rog, să atingem cât mai mulți oameni. Mulțumesc!

Care este un număr sănătos de trombocite?
Un număr normal de trombocite variază între 150.000 și 450.000 de trombocite pe microlitru de sânge. Dacă ai mai mult de 450.000 de trombocite, ai o afecțiune numită trombocitoză; dacă ai mai puțin de 150.000 este cunoscută sub numele de trombocitopenie. Obțineți numărul de trombocite în urma unui test de sânge de rutină numit hemogramă completă.

Ce înseamnă să ai prea multe trombocite
Termenul medical pentru a avea prea multe trombocite este trombocitoză, și există două tipuri:

Trombocitoza primară sau esențială – Celulele anormale din măduva osoasă determină o creștere a trombocitelor, dar motivul este necunoscut.
Trombocitoza secundară – Aceeași afecțiune ca și trombocitoza primară, dar poate fi cauzată de o afecțiune sau o boală în curs de desfășurare, cum ar fi anemia, cancerul, inflamația sau infecția.
Atunci când există simptome, acestea includ formarea spontană de cheaguri de sânge în brațe și picioare, care, dacă nu sunt tratate, pot duce la atac de cord și accident vascular cerebral. În cazurile severe, pacientul ar putea fi nevoit să se supună unei proceduri numite trombocitofereză. Aceasta scade numărul de trombocite prin îndepărtarea sângelui, separarea trombocitelor și returnarea globulelor roșii înapoi în organism.

În cazul trombocitozei secundare, simptomele sunt, de obicei, legate de afecțiunea asociată. De exemplu, dacă aveți o infecție sau anemie, tratați aceste afecțiuni și numărul de trombocite scade.

Ce înseamnă să ai prea puține trombocite
Atunci când nu aveți suficiente trombocite, se numește trombocitopenie. Simptomele includ vânătăi ușoare și sângerări frecvente din gingii, nas sau tractul gastrointestinal. Numărul de trombocite scade atunci când ceva împiedică organismul dumneavoastră să producă trombocite. Există o gamă largă de cauze, printre care:

Medicamentele
O afecțiune moștenită
Anumite tipuri de cancer, cum ar fi leucemia sau limfomul
Tratamentul de chimioterapie pentru cancer
Infecție sau disfuncție renală
Prea mult alcool
Cum se leagă trombocitele de bolile cardiovasculare
Dacă aveți prea multe trombocite, vă poate crește riscul de coagulare. Dar, de multe ori, riscul cardiovascular are mai mult de-a face cu funcția trombocitelor decât cu numărul acestora. De exemplu, ai putea avea un număr sănătos de trombocite, dar dacă acestea se lipesc prea mult între ele, îți poate crește riscul de a suferi un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

Țineți evidența trombocitelor dvs.
Prea multe trombocite, prea puține trombocite, trombocite care funcționează anormal și afecțiunile aferente, cum ar fi cheagurile de sânge, accidentele vasculare cerebrale și atacurile de cord, pot fi moștenite. Așa că este o idee bună să vă alertați medicul atunci când există o legătură de familie.

“Deși s-ar putea să vă simțiți bine, medicul dumneavoastră ar putea dori să vă supravegheze îndeaproape și să investigheze dacă aveți sau nu nevoie de medicamente pentru a reduce funcționarea trombocitelor”, spune Williams. “Cel mai comun medicament pentru subțierea sângelui este aspirina, deși studii recente au arătat că femeile sub 65 de ani care sunt altfel sănătoase nu primesc același beneficiu de la aspirină ca și bărbații. Nu există încă un răspuns concret la această problemă.”

Sursa.

 

Sprijinul tău = LOVE

Îți mulțumesc că citești articolele și le distribui pentru a fi parte din această misiune măreață - facem împreună educație pentru sănătate. În continuare îți arăt cum te poți implica mai mult:
1. Nu uita să te abonezi la newsletterul gratuit. Sunt deja aproape 200.000 de membri care primesc sfaturi, articole, recomandări, noutăți. Găsești caseta de abonare un pic mai jos.
2. Nu uita să dai LIKE paginii de Facebook Dr. Vasi Rădulescu. Mă găsești și pe profilul personal, Instagram, TikTok, YouTube.
3. Dacă vrei să susții munca mea, poți lua unul dintre pachetele de cărți de mai jos. Cele pentru copii au ilustrații și povești frumoase, iar cele pentru oamenii mari gravitează în jurul sănătății. Orice pachet beneficiază de transport gratuit și reducere foarte mare, pentru a fi accesibil oricărui cititor. Prețul final este de doar 100 de lei la fiecare pachet.

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Citește acest mesaj. Mai citește-l o dată! Acum ai din partea mea o carte GRATIS, plină de sfaturi de sănătate! Comand-o și ajunge la tine rapid!


Send this to a friend