Ce trebuie să știi despre acromegalie?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Acromegalia este o afecțiune gravă care apare atunci când organismul produce o cantitate prea mare de hormoni care controlează creșterea.
Acest lucru provoacă o mărire anormală a oaselor, cartilajelor, mușchilor, organelor și a altor țesuturi.
Această creștere anormală poate provoca boli grave și chiar moarte prematură.

Care sunt cauzele acromegaliei?


Acromegalia apare atunci când organismul produce prea mult din oricare dintre hormonii care controlează creșterea.
Aceștia includ hormonul de creștere (GH), hormonul de eliberare a hormonului de creștere (GHRH) și factorul de creștere asemănător insulinei 1 (IGF-1).
Supraproducția acestor hormoni este cauzată de anumite tipuri de tumori.
În cele mai multe cazuri, tumora este un adenom al glandei pituitare

Cum știu dacă am acromegalie?


Cei mai mulți oameni nu știu că au acromegalie până când boala nu este avansată. Semnele acromegaliei se dezvoltă adesea atât de treptat încât trec neobservate ani sau chiar decenii întregi.

Cel mai frecvent simptom este o mărire de volum a mâinilor sau a picioarelor. Este posibil să observați că inelele dumneavoastră devin prea mici, semn că mâinile dumneavoastră se măresc. Este posibil să trebuiască să vă cumpărați pantofi mai mari.

Maxilarul, fruntea și alte părți ale feței se pot, de asemenea, mări. Acest lucru vă schimbă felul în care arătați. Deoarece această creștere are loc încet în timp, este posibil ca mulți oameni, inclusiv medicul dumneavoastră de familie, să nu observe schimbarea aspectului dumneavoastră. Adesea, un prieten sau o rudă pe care nu ați mai văzut-o de câțiva ani sau un nou medic consultant observă schimbarea.

Care sunt alte simptome ale acromegaliei?


Multe dintre simptome rezultă din mărirea țesuturilor cauzată de excesul de hormon de creștere și IGF-1 în sânge.

 • Artrita, dureri de spate și curbura coloanei vertebrale (cifoză) – Din cauza măririi oaselor și a cartilajului din articulații
 • Umflarea feței, a buzelor și a limbii
 • Probleme de respirație în timpul somnului – Din cauza îngustării căilor respiratorii ca urmare a umflării
 • Oboseală în timpul zilei – Din cauza somnului deficitar
 • Îngroșarea pielii
 • Piele grasă sau acnee
 • Transpirație crescută
 • Furnicături sau amorțeală la nivelul degetelor de la mâini sau de la picioare – Din cauza prinderii nervilor de către mușchii măriți
 • Schimbarea mușcăturii sau a masticației, sau împrăștierea dinților – Din cauza măririi maxilarului și a altor oase faciale
 • Pierderea vederii, parțială sau completă
 • Dureri de cap

De ce acromegalia provoacă pierderea vederii și dureri de cap?


Aceste simptome nu sunt cauzate de acromegalia în sine, ci de tumora hipofizară. Aceste tumori sunt aproape întotdeauna benigne, ceea ce înseamnă că nu se răspândesc în alte părți ale corpului. Cu toate acestea, ele pot cauza probleme pe măsură ce cresc. Ele apasă pe zonele înconjurătoare ale creierului, pe vasele de sânge și pe nervi. De exemplu, ele pot apăsa pe nervul optic, provocând probleme de vedere. Presiunea asupra altor nervi poate provoca dureri de cap. Dimensiunea tumorii determină dacă apar aceste simptome și cât de grave sunt.

De asemenea, tumorile hipofizare pot afecta glanda însăși, perturbând producția de hormoni. Dezechilibrele hormonale rezultate sunt responsabile de simptome precum impotența, apetitul sexual scăzut și modificări ale ciclului menstrual.

Sursa

În SHOP-ul oficial Dr. Vasi Rădulescu ai cărți pline de sănătate. Inclusiv pentru cei mici. Oferte speciale și transport gratuit la orice comandă de peste 49 de lei!

-67%

Pachet upgrade, 6 carti + cana cu MOTIVATIE

2
90,00lei
-62%

O alta poveste de iubire

2
16,00lei
-62%

Culorile uitarii

2
16,00lei
-73%

Pachet 7 cărți + Cană cu Motivație

1
100,00lei

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend