Ce trebuie să ştii despre MERS


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS) este cauzat de un coronavirus. Identificat pentru prima dată în Arabia Saudită în 2012, virusul provoacă și astăzi focare locale.

MERS este cauzat de coronavirusul sindromului respirator din Orientul Mijlociu (MERS-CoV). Majoritatea persoanelor care dezvoltă acest sindrom au simptome respiratorii severe.

MERS este diferit de boala coronavirusului 19 (COVID-19). Aceste afecțiuni sunt cauzate de tipuri diferite de coronavirusuri. Aflați mai multe despre COVID-19 aici.

Acest articol analizează îndeaproape MERS, inclusiv simptomele, cauzele și tratamentele sale. De asemenea, acesta explorează și alte afecțiuni cauzate de coronavirusuri.

Ce este MERS-CoV?
Majoritatea cazurilor de MERS au apărut în Arabia Saudită.

MERS-CoV este un coronavirus. Coronavirusurile sunt o familie mare de virusuri care provoacă boli respiratorii, inclusiv răceala comună.

Aceste virusuri sunt zoonotice, ceea ce înseamnă că infectează în mod obișnuit animalele și se pot transfera la oameni.

MERS-CoV este unul dintre cele trei noi coronavirusuri care provoacă boli grave la om. Celelalte două sunt:

Coronavirusul sindromului respirator acut sever (SARS-CoV): Acest virus provoacă sindromul respirator acut sever (SARS). A apărut în noiembrie 2002 și a dispărut în 2004.
Coronavirusul 2 al sindromului respirator acut sever (SARS-CoV-2): Acest virus provoacă COVID-19. A apărut în China în decembrie 2019, iar autoritățile sanitare au declarat pandemie globală la 11 martie 2020.

De când a fost identificat pentru prima dată în 2012, MERS-CoV a continuat să provoace focare sporadice, localizate.

La nivel mondial, autoritățile au raportat 2.519 cazuri de MERS și 866 de decese, ceea ce indică faptul că aproximativ 1 din 3 persoane cu această afecțiune, sau 35%, moare din această cauză.

Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) continuă să monitorizeze prevalența MERS în întreaga lume.

Unde a apărut MERS?
Au fost raportate cazuri de MERS în 27 de țări, în timp ce 80% dintre cazuri au apărut în Arabia Saudită.

Riscul de a dezvolta MERS în Statele Unite este foarte scăzut. Doar două persoane din această țară au fost testate pozitiv pentru MERS-CoV, iar ambele s-au recuperat. Cele două cazuri au fost raportate în mai 2014 – unul în Florida și celălalt în Indiana.

Persoanele care au fost testate pozitiv erau lucrători din domeniul sănătății care au locuit în Arabia Saudită. Este probabil ca aceștia să fi dezvoltat infecția înainte de a călători în SUA.

Cele mai mari focare de MERS de până acum au avut loc în:

Arabia Saudită
Emiratele Arabe Unite
Coreea de Sud
În 2015, cel mai mare focar de MERS din afara Orientului Mijlociu a implicat 185 de persoane în Coreea de Sud și o persoană în China. Acesta a dus la 38 de decese.

Cauze
Cercetările sugerează că MERS-CoV își are originea în lilieci. Apoi, probabil că s-a răspândit de la cămilele dromader infectate la oameni.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), cele mai multe cazuri de MERS la oameni au fost transmise de persoane din mediile medicale. Cu toate acestea, există dovezi care sugerează că și cămilele dromader ar putea fi o sursă de infecție la om.

Virusul nu pare să se transmită cu ușurință de la o persoană la alta decât în cazul în care există un contact strâns, cum ar fi în mediul medical.

Cercetătorii nu știu încă în ce fel anume sunt implicate cămilele în transmiterea acestui virus. Aceștia au identificat MERS-CoV la cămile în mai multe țări din Orientul Mijlociu, Africa și Asia de Sud.

Simptome
Cele mai frecvente simptome ale MERS sunt febra, tusea și dificultăți de respirație. De asemenea, oamenii pot avea probleme gastrointestinale, cum ar fi diaree, greață sau vărsături.

Pneumonia este o complicație frecventă. De asemenea, au fost raportate cazuri de insuficiență de organe legate de MERS, în special insuficiență renală.

Simptomele apar, de obicei, la 5-6 zile după expunerea la virus, dar pot dura între 2 și 14 zile pentru a apărea.

Unele persoane transmit virusul fără a prezenta simptome, în timp ce alte persoane cu MERS prezintă simptome minore.

Persoanele cu simptome severe pot fi nevoite să petreacă o perioadă lungă de timp în spital, primind ventilație mecanică și terapie intensivă.

Factori de risc
Următoarele grupuri de persoane sunt mai susceptibile la infecția cu MERS-CoV și la complicații:

 • adulți în vârstă
 • persoanele cu afecțiuni precum diabet, boli pulmonare cronice, boli de rinichi sau cancer
 • persoanele cu un sistem imunitar slăbit, cum ar fi cele care primesc chimioterapie sau medicamente imunosupresoare


Cei mai mulți dintre cei care au murit din cauza MERS aveau afecțiuni medicale cronice preexistente.

Diagnostic
În timpul consultației, medicul vă va întreba despre simptome și activitățile recente, inclusiv călătoriile.

Pentru a verifica dacă există o infecție activă cu MERS-CoV, medicul prelevează o probă din tractul respirator al persoanei. Teste de laborator, inclusiv testele de reacție în lanț a polimerazei, pot confirma prezența virusului.

Oamenii de știință pot, de asemenea, să afle dacă o persoană a avut anterior o infecție cu MERS-CoV prin utilizarea testelor de sânge pentru a verifica prezența anticorpilor dezvoltați pentru a combate virusul.

Tratament
După cum explică sursa OMS, nu există un leac sau un vaccin pentru MERS, dar în prezent sunt în curs de dezvoltare vaccinuri și tratamente.

Profesioniștii din domeniul sănătății vor lucra pentru a ameliora simptomele unei persoane și pentru a reduce riscul de complicații.

Persoanele cu simptome severe pot avea nevoie de oxigenoterapie, de o ședere în unitatea de terapie intensivă și de un ventilator mecanic pentru a le ajuta să respire.

Prevenire
Pentru a reduce riscul de transmitere a MERS-CoV, autoritățile din domeniul sănătății recomandă:

 • spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun, timp de cel puțin 20 de secunde de fiecare dată
 • evitarea cărnurilor insuficient gătite și a oricăror alimente preparate în condiții care ar putea să nu fie igienice
 • spălarea temeinică a fructelor și legumelor
 • raportarea oricăror cazuri suspecte către autoritățile sanitare locale
 • reducerea la minimum a contactului apropiat cu orice persoană care prezintă o boală respiratorie acută cu febră
 • purtarea unei măști medicale
 • strănutând într-o mânecă, cot îndoit sau într-un șervețel, apoi eliminându-l imediat
 • solicitarea imediată de asistență medicală în cazul în care apare o boală respiratorie acută cu febră în termen de 14 zile de la întoarcerea din călătorie


MERS-CoV este contagios, dar virusul nu pare să treacă de la om la om fără contact apropiat.

Sursa OMS afirmă că este sigur să se consume carne și lapte de cămilă după pasteurizare, gătire sau alte tratamente termice adecvate, dar poate fi recomandabil să se evite produsele crude.

Aceștia recomandă practici generale de igienă după vizitarea fermelor sau a piețelor în care sunt prezente cămile, cum ar fi spălarea mâinilor înainte și după atingerea animalelor și evitarea contactului cu animalele bolnave.

Călătorii cu afecțiuni cronice, cum ar fi diabetul, insuficiența renală sau bolile pulmonare cronice, au un risc mai mare de a contracta virusul și ar trebui să ia măsuri de precauție suplimentare.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend