Ce trebuie să știți despre gripă?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Termenul “gripă” este adesea folosit în mod greșit pentru a descrie o serie de boli respiratorii ușoare, însă adevărata gripă este o afecțiune potențial gravă pentru unele persoane. Din fericire, există vaccinuri și tratamente.

Adesea auziți oameni spunând că au “gripă” și mulți dintre noi descriu orice boală de iarnă pe care o au ca fiind “gripă”. Dar, în realitate, este mai probabil să suferim mai degrabă de o răceală obișnuită sau de unul dintre numeroșii verișori virali ai gripei.

Virusul gripal

Gripă este cauzată de un virus foarte infecțios. Acesta se răspândește prin aer de la persoanele infectate care tușesc și strănută, se înmulțește în celulele din căile respiratorii ale oamenilor și provoacă o infecție respiratorie.

Particulele virale care cauzează gripa sunt mici, măsurând aproximativ o zecime de milimetru în diametru. Virusul este format dintr-un nucleu, care conține materialul genetic, înconjurat de un înveliș presărat cu proteine care ajută virusul să se fixeze pe celulele țintă și să le invadeze. Virusul deturnează efectiv celula infectată, transformând-o într-o fabrică de gripă. Fiecare celulă infectată poate produce mii de noi particule virale. La fiecare tuse sau strănut, acestea se împrăștie cu milioanele și zăbovesc în aer până când sunt inhalate de o altă persoană.

Au fost identificate trei tipuri de virus gripal: A B și C. Tipurile A și B produc boli practic identice, în timp ce gripa C afectează de obicei doar copiii și produce simptome mai ușoare, mai asemănătoare cu o răceală. Dar, în comparație cu o răceală obișnuită, gripa durează de obicei mai mult (până la o săptămână) și provoacă febră, transpirații reci și dureri musculare în tot corpul, în timp ce răceala nu.

O serie de alte infecții pot produce boli asemănătoare gripei, inclusiv pneumonia bacteriană (mai frecventă la persoanele cu probleme preexistente la nivelul pieptului, inclusiv astm sau emfizem) și streptococul, care este o infecție bacteriană streptococică în gât.

Meningita poate începe, de asemenea, cu simptome asemănătoare gripei, inclusiv dureri de cap, rigiditate a gâtului, fotofobie (aversiune față de luminile puternice), greață, vărsături, somnolență, febră și o erupție cutanată care nu se estompează atunci când apăsați un pahar împotriva ei. Dacă suspectați meningită, trebuie să solicitați asistență medicală de urgență.

Numărul de persoane care fac gripă variază de la an la an, dar se estimează că aceasta provoacă anual aproximativ 750.000 de decese în întreaga lume, cele mai multe dintre acestea fiind înregistrate în rândul persoanelor în vârstă. Virusul circulă în mod sezonier, atingând un vârf în lunile mai reci ale anului, în special iarna și primăvara, într-o anumită zonă geografică.

Sursa.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend