Ai idee care ar putea fi cea mai proastă dietă din lume? Te las puțin să te gândești. Gata. Dacă neuronii te-au trimis peste Oceanul Atlantic până pe tărâmul Americii de Nord, ei bine, felicitări, ai răspuns corect. Problema majoră este că nici americanii n-au știut ce dietă proastă au, chiar dacă aveau toate indiciile (2 din 3 adulți americani sunt supraponderali, iar 1 din 3 este obez). Când 70% din populația ta adultă este supraponderală, iar 36% este deja obeză, poți spune că ai o catastrofă în sănătatea publică. Potrivit CDC (Centers for Disease Control), 34 de milioane de americani au diabet de tip II, iar circa 88 de milioane au prediabet, deci se vor duce tot acolo. Care diabet vine strict din alegerile alimentare. Adăugăm sindromul metabolic, bolile cardiovasculare, bolile articulare, bolile neurologice și vedem un tablou destul de negru.
Dieta americană, bogată în cipsuri, sucuri, sosuri, fast-food, prăjeli, grăsimi nesănătoase, carne roșie, alimente cu mult zahăr adăugat stă la baza tabloului descris mai sus.
Poate deloc întâmplător, acronimul pentru Standard American Diet este SAD.
În 2003, Calle și colaboratorii au estimat că între 14 și 20% din decesele survenite prin cancer au fost pe fondul obezității.
În 2009, Dall și colaboratorii au estimat că s-ar economisi 169 de miliarde de dolari pe an dacă s-ar elimina supraponderalitatea și obezitatea. Dacă s-ar diminua rația obișnuită de aproximativ 2200 de calorii pe zi a americanului tipic cu doar 100 de calorii, s-ar economisi 58 de miliarde de dolari în costuri medicale.
Iată pe ce date discutăm. Tocmai de asta ar trebui să ne intereseze pe toți ce, când, cât mâncăm, pentru că altfel intrăm în statistica sumbră a obezității, a bolilor crunte, a cheltuielilor cu nemiluita, a suferințelor, a încercărilor disperate de a ajunge la starea în care arătam bine, ne mișcam bine, ne simțeam bine. Și de regulă apelăm la fel de fel de scamatorii, de diete miraculoase și dure, la operații, pentru că ajungem în puncte în care ne este foarte greu să întoarcem procesele, oricâte resurse volitive am avea. Cine s-a luptat cu zecile de kilograme știe prin ce a trecut. Și sunt foarte puțini aceia care nu s-au întors la masa corporală de dinainte de o dietă, ba chiar întrând într-un fenomen de rebound, în care au pus și kilograme suplimentare destul de repede.
În cartea Dieta Perfectă te învăț cum să mănânci sănătos și să te ferești de lucrurile care îți pot face mult rău. Cartea este acum la 33% reducere în Shop. O găsești puțin mai jos, în recomandări.