Cel mai amplu studiu din lumea reală evaluează eficacitatea celei de-a treia doze a vaccinului COVID-19


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Clalit Research Institute, în colaborare cu cercetători de la Universitatea Harvard, a analizat una dintre cele mai mari baze de date integrate de dosare medicale din lume pentru a examina eficacitatea celei de-a treia doze de vaccin Pfizer/BioNTech BNT162B2 împotriva variantei Delta a SARS-CoV-2. Studiul oferă cea mai amplă evaluare, evaluată de colegi, a eficacității unei a treia doze de “rapel” a unui vaccin COVID-19 într-un cadru de vaccinare în masă la nivel național. Studiul a fost realizat în Israel, un lider mondial timpuriu în ceea ce privește ratele de vaccinare cu a treia doză de COVID-19.

Multe țări se confruntă în prezent cu o reapariție a infecțiilor cu SARS-CoV-2, în ciuda campaniilor de vaccinare de succes de până acum. Acest lucru se poate datora infecțiozității mai mari a variantei delta (B.1.617.2) a SARS-CoV-2, precum și scăderii imunității vaccinurilor administrate cu câteva luni înainte. În fața actualei resurgențe, mai multe țări intenționează să administreze o a treia doză de rapel a vaccinului COVID-19 cu ARNm.

Acest studiu sugerează că o a treia doză de vaccin este eficientă în reducerea rezultatelor severe legate de COVID-19 în comparație cu persoanele care au primit două doze de vaccin cu cel puțin 5 luni în urmă. Acesta este primul studiu care estimează eficacitatea unei a treia doze de vaccin COVID-19 cu ARNm -;BNT162b2 în mod specific-;împotriva rezultatelor severe cu ajustarea pentru diverși factori de confuzie posibili, inclusiv comorbidități și factori comportamentali. Dimensiunea mare a studiului permite, de asemenea, o evaluare mai precisă a eficacității vaccinului în diferite perioade de timp, diferite subpopulații (în funcție de sex, vârstă și numărul de comorbidități) și diferite rezultate severe (care sunt mai rare și, prin urmare, necesită o dimensiune mai mare a eșantionului). Un studiu clinic recent efectuat de BioNTech a inclus un eșantion de dimensiuni mai mici și nu a estimat efectele celei de-a treia doze pentru rezultate mai severe.

Studiul a avut loc în perioada 30 iulie 2021 – 23 septembrie 2021, care a coincis cu cel de-al patrulea val de infecții și îmbolnăviri cu coronavirus din Israel, în timpul căruia varianta Delta (B.1.617.2) a fost tulpina dominantă în țară pentru noile infecții (cu foarte puține excepții).

Cercetătorii au analizat datele de la 728.321 de persoane cu vârsta de cel puțin 12 ani care au primit a treia doză de vaccin BNT162b2. Aceste persoane au fost atent împerecheate 1:1 cu 728.321 de persoane care primiseră doar două doze de vaccin BNT162b2 cu cel puțin cinci luni înainte. Potrivirea s-a bazat pe un set extins de atribute demografice, geografice și legate de sănătate asociate cu riscul de infecție, riscul de boală severă, starea de sănătate și comportamentul de căutare a sănătății. Persoanele au fost repartizate în fiecare grup în mod dinamic, pe baza schimbării statutului lor de vaccinare (198.476 de persoane au trecut din cohorta nevaccinată în cohorta vaccinată în timpul studiului). Au fost efectuate analize multiple pentru a se asigura că eficacitatea estimată a vaccinului era robustă în fața unor potențiale distorsiuni. Studiul a inclus un total de peste 12.000.000 de persoane-zi de urmărire.

Rezultatele arată că, în comparație cu persoanele care au primit doar două doze cu cinci luni înainte, persoanele care au primit trei doze de vaccin (la 7 zile sau mai mult după cea de-a treia doză) au avut un risc cu 93% mai mic de spitalizare legată de COVID-19, un risc cu 92% mai mic de boală severă COVID-19 și un risc cu 81% mai mic de deces legat de COVID-19. Eficacitatea vaccinului s-a dovedit a fi similară pentru diferite sexe, grupe de vârstă (40-69 de ani și 70+) și număr de comorbidități.

Studiul a inclus, de asemenea, o analiză la nivel de populație care a constatat că ratele de infectare au început să scadă pentru fiecare grupă de vârstă la 7-10 zile după ce acea grupă de vârstă a devenit eligibilă pentru a treia doză.

Cercetarea a fost realizată de Dr. Noam Barda, Dr. Noa Dagan, Prof. Cyrille Cohen și Prof. Ran Balicer de la Institutul de Cercetare Clalit, precum și de Prof. Miguel Hernán și Prof. Marc Lipsitch de la Școala de Sănătate Publică Harvard T.H. Chan, de profesorul Isaac S. Kohane de la Școala de Medicină Harvard și de Prof. Ben Reis de la Spitalul de Copii din Boston și de la Școala de Medicină Harvard.

Lansarea extinsă la nivel național a campaniei israeliene de vaccinare cu a treia doză de “rapel” împotriva COVID-19 a oferit Institutului de Cercetare Clalit o oportunitate unică de a evalua, prin intermediul seturilor sale de date digitale bogate și cuprinzătoare, eficacitatea celei de-a treia doze într-un cadru real împotriva complicațiilor mai puțin frecvente, dar severe ale COVID-19.”

Prof. Ran Balicer, autor principal al studiului, director al Clalit Research Institute și Chief Innovation Officer pentru Clalit

“Aceste rezultate arată în mod convingător că a treia doză de vaccin este foarte eficientă împotriva rezultatelor severe legate de COVID-19 la diferite grupe de vârstă și subgrupuri de populație, la o săptămână după a treia doză. Aceste date ar trebui să faciliteze luarea de decizii politice în cunoștință de cauză”, a adăugat profesorul Balicer, care este, de asemenea, președintele Echipei naționale de experți consultativi din Israel privind răspunsul la COVID-19.

Profesorul Ben Reis, director al Grupului de medicină predictivă din cadrul Programului de informatică medicală computațională pentru sănătate al Spitalului de Copii din Boston și al Școlii de Medicină Harvard, a declarat: “Până în prezent, unul dintre principalii factori de ezitare în privința vaccinării a fost lipsa de informații cu privire la eficacitatea vaccinului. Acest studiu epidemiologic atent oferă informații fiabile cu privire la eficacitatea celei de-a treia doze de vaccin, care sperăm că va fi utilă pentru cei care nu s-au decis încă în privința vaccinării cu o a treia doză.”

Prof. Miguel Hernán, director al CAUSALab și profesor la Harvard T.H. Chan School of Public Health, a declarat: “Această cercetare este un exemplu perfect al modului în care studiile randomizate și bazele de date observaționale din domeniul sănătății se completează reciproc. Studiul privind vaccinul Pfizer/BioNTech a furnizat dovezi convingătoare ale eficacității sale în prevenirea infecției simptomatice, dar estimările privind boala severă și anumite grupe de vârstă au fost prea imprecise. Această analiză a bazei de date de înaltă calitate a Clalit imită designul studiului original, utilizează rezultatele acestuia ca punct de referință și le extinde pentru a confirma eficacitatea vaccinului la adolescenți. Această combinație a dovezilor din studiile randomizate și din studiile observaționale este un model pentru o cercetare medicală eficientă, lucru deosebit de important în vremurile COVID.”

Prof. Marc Lipsitch, director al Centrului pentru dinamica bolilor transmisibile și profesor la Harvard T.H. Chan School of Public Health, a declarat: “În toate studiile privind eficacitatea vaccinului, o provocare majoră este aceea de a ne asigura că cei pe care îi comparăm pentru a identifica efectul vaccinului sunt similari în ceea ce privește celelalte caracteristici care pot prezice dacă se infectează sau se îmbolnăvesc. Acest lucru este deosebit de dificil în contextul unei campanii de vaccinare în creștere rapidă, orientată pe vârste. Baza de date extraordinară a Clalit a făcut posibilă conceperea unui studiu care a abordat aceste provocări într-un mod care oferă o încredere extraordinară în inferențele care rezultă din studiu.”

Cercetarea a fost finanțată în parte de recent anunțata colaborare Ivan și Francesca Berkowitz Family Living Laboratory Collaboration de la Harvard Medical School și Clalit Research Institute.

“Consolidarea colaborării științifice dintre Harvard și Clalit, făcută posibilă prin Colaborarea Berkowitz Living Laboratory, dă deja roade și ne oferă o avanpremieră a valorii sistemelor de sănătate instrumentate pentru cercetare”, a declarat profesorul Isaac Kohane, președintele Departamentului de Informatică Biomedicală de la Harvard Medical School și co-director al Colaborării Ivan și Francesca Berkowitz Family Living Laboratory împreună cu profesorul Balicer. “Israelul oferă un mediu unic în care se poate studia vaccinul și efectele sale, iar acest studiu este un exemplu excelent a ceea ce se poate realiza prin astfel de colaborări științifice strânse.”

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend