Cele mai bune uleiuri pentru salate, dresinguri, consumate crude vor fi cel de măsline, de avocado, de susan, de cocos, de struguri. De departe cel mai studiat și sănătos, integrat din plin în dieta mediteraneană, este cel de măsline. Folosește-l pentru dressinguri simple la salate diversificate, unde mai poți utiliza zeamă de lămâie sau oțet de cidru de mere.
Uleiul de măsline este plin de antioxidanți și grăsimi nesaturate. Ai grijă însă la calorii, pentru că 100 mililitri de ulei de măsline se duc aproape de 1000 de calorii. Folosește doar una-două linguri pe zi.
Uleiul de avocado este și el plin de grăsimi sănătoase, polinesaturate, dar și antioxidanți. Va fi un superaliment de avut în casa ta pentru salate (e bun însă și pentru gătit termic).
Uleiul de susan are un raport ideal între omega 6 și omega 3, acele grăsimi polinesaturate extrem de sănătoase pentru aparatul cardiovascular, dar mai ales pentru creier. Un raport corect între Omega 6 și Omega 3 este 2:1, iar multe diete care au o cantitate mare de Omega 6, cu raporturi chiar de 10:1 sau 20:1, nu sunt considerate sănătoase.
Uleiul de struguri este bogat în vitamina E și antocianine, molecule cu potențial înainte antioxidant. Are grăsimi nesaturate, zero grăsimi trans, zero colesterol. Este foarte prietenos în curele de slăbit.
Uleiul de cocos e o variantă tot mai promovată, însă ai grijă la cantitatea mare de grăsimi saturate (87%), care chiar dacă sunt vegetale, nu pot fi considerate sănătoase în cantitate mare. Folosește foarte puțin ulei de cocos și axează-te pe cele de măsline sau avocado atunci când faci mâncăruri proaspete.
Tot acestea sunt și cele mai bune pentru gătit termic. Uleiul de măsline rezistă lejer până la 210 grade C, iar cel de avocado mai mult, până la 270 grade Celsius.