Cele mai bune zile pentru a rămâne însărcinată


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

“Atunci când un cuplu are probleme în a rămâne însărcinată, primul pas este să se asigure că procedează corect”, spune Kara Manglani, o moașă certificată și expert în fertilitate din New York. Ei trebuie să învețe despre ciclul menstrual al femeii și despre ovulație – acel moment din fiecare lună în care unul dintre ovarele lor eliberează un ovul.

Când este cel mai bun moment pentru a rămâne însărcinată?


“Cele mai multe sarcini rezultă în urma unor relații sexuale care au avut loc cu mai puțin de 2 zile înainte de ovulație“, spune Manglani. Dar poți rămâne însărcinată mai devreme sau mai târziu. “Sperma poate trăi în mucusul cervical fertil până la 5 zile”, spune ea. Un ovul poate trăi până la 24 de ore după ovulație.

În general, cea mai bună șansă de a rămâne însărcinată este cu 12-16 zile înainte de menstruație, spune Edward Marut, MD, endocrinolog reproducător la Fertility Centers of Illinois.

“Partea complicată este identificarea momentului în care are loc ovulația”, spune Manglani. Ciclul menstrual al fiecărei femei este diferit. Multe femei cred că ovulează în a 14-a zi a ciclului lor. Dar acesta este un mit. Majoritatea nu o fac.

Încearcă una sau mai multe dintre aceste metode pentru a-ți da seama când ovulezi.

Urmărește-ți temperatura bazală a corpului


Aceasta este temperatura pe care o ai când te trezești prima dată dimineața. Când ovulezi, aceasta crește ușor și rămâne ridicată până la următoarea menstruație.

Pentru a o urmări, vei avea nevoie de un termometru corporal bazal, care măsoară schimbările mici. Puteți obține unul în majoritatea farmaciilor și supermarketurilor.

Luați-vă temperatura înainte de a vă da jos din pat în fiecare dimineață. Notați prima zi în care aceasta crește.

“Odată ce ați identificat ziua în care ați ovulat, puteți prezice că ovulația va avea loc în acea zi sau aproape de acea zi în ciclurile viitoare”, spune Manglani.

Încercați un kit de predicție a ovulației (OPK)


OPK-urile sunt kituri de testare la domiciliu care detectează o creștere bruscă a hormonului luteinizant (LH), pe care corpul dumneavoastră îl eliberează cu 24-48 de ore înainte de ovulație.

La mijlocul ciclului tău, îți vei testa urina în fiecare zi, timp de 5-10 zile. Atunci când LH-ul crește, este timpul să începeți să încercați să concepeți.

Există două tipuri de OPK-uri:

Benzile de testare a ovulației. Acestea sunt benzi de hârtie pe care le înmoi într-o cană cu urină. Câteva minute mai târziu, apare o linie. În funcție de cât de întunecată este, vei ști dacă ești pe cale să ovulezi.

Teste digitale de ovulație. Acestea sunt de obicei mai scumpe decât benzile de testare. Cu un test digital, țineți un băț sub jetul de urină de dimineață. Monitorul digital vă spune dacă este posibil să începeți să ovulați.

Puteți obține OPK-uri în multe farmacii și supermarketuri. Majoritatea au instrucțiuni clare și un număr de telefon gratuit pentru întrebări.

OPK-urile sunt utile dacă faceți sex mai rar sau dacă doriți să vă sincronizați mai precis, spune Marut, dar nu sunt întotdeauna precise.

Folosiți o aplicație pentru graficul ciclului


Aplicațiile de telefon vă pot ajuta să vă trasați ciclul. Înregistrezi detalii precum prima zi a menstruației, rezultatele OPK și temperatura bazală. Vei primi alerte atunci când este posibil să fii mai fertilă.

Dezavantajul este că majoritatea folosesc un ciclu standard de 28 de zile, cu ovulația în ziua 14, ceea ce nu este precis pentru multe femei.

Monitoare de fertilitate


Monitoarele de fertilitate folosesc benzi de testare a urinei și un monitor digital pentru a vă măsura nivelurile de LH și de estrogen. Acestea găsesc zilele de vârf și cele câteva zile care le preced și stochează informațiile pe parcursul mai multor cicluri.

Sunt de înaltă tehnologie, dar scumpe, Și, la fel ca aplicațiile de urmărire, folosesc adesea un ciclu standard de 28 de zile.

Metoda mucusului cervical


Hormonii care vă controlează ciclul menstrual vă afectează și mucusul cervical. Cele câteva zile de după menstruație sunt “zile uscate”, fără mucus. Pe măsură ce un ovul se maturizează, mucusul se dezvoltă în vagin și intră în orificiul vaginal. Acesta poate fi alb, galben, tulbure sau lipicios.

Chiar înainte de ovulație, aveți “zile umede”, în care mucusul este clar și alunecos și arată ca albușul de ou. Acesta este momentul în care aveți cele mai mari șanse de a concepe.

Când să faci sex


“Este important să sincronizați sexul cât mai aproape de ovulație”, spune Manglani. Cel mai bun pariu este să faceți sex des. Încercați să o faceți în fiecare zi începând cu 5 zile înainte de ovulație. Continuați cu o zi după ovulație.

Marut are o opinie diferită. Intră în rutina de a face sex o dată la două zile, sugerează el, și nu-ți face griji în privința asta.

O altă opțiune: Încearcă “planul “sperma întâlnește ovulul”.” Faceți sex din două în două zile începând cu ziua a opta a ciclului dumneavoastră. Începeți un OPK în ziua 10. “Odată ce ai un rezultat pozitiv la OPK, fă sex în fiecare zi timp de trei zile”, spune Manglani.

Dacă nu rămâi însărcinată în 6 luni, consultă un medic. “Cele mai multe cabinete obișnuite de obstetrică/ginecologie pot începe un bilanț de fertilitate”, spune Manglani. Sau ajungeți la un endocrinolog de reproducere certificat de consiliu.

Sursa

În SHOP-ul oficial Dr. Vasi Rădulescu ai cărți pline de sănătate. Inclusiv pentru cei mici. Oferte speciale și transport gratuit la orice comandă de peste 49 de lei!

-67%

Pachet upgrade, 6 carti + cana cu MOTIVATIE

2
90,00lei
-62%

O alta poveste de iubire

2
16,00lei
-62%

Culorile uitarii

2
16,00lei
-73%

Pachet 7 cărți + Cană cu Motivație

1
100,00lei

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend