Celulele pielii își amintesc leziuni anterioare


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Celulele pielii își pot aminti leziuni anterioare și pot reacționa mult mai rapid dacă același țesut este rănit din nou, a arătat un nou studiu. Lucrarea ar putea contribui la inspirarea unor noi tratamente pentru afecțiuni ale pielii, cum ar fi eczema, psoriazisul și chiar cancerul de piele.

Atunci când țesuturile sunt deteriorate, apare o stare cunoscută sub numele de inflamație. Intrarea celulelor imunitare, creșterea fluxului de sânge în zona lezată și creșterea ratei de creștere a celulelor permit, împreună, efectuarea rapidă a reparațiilor, readucând țesutul la o stare sănătoasă și intactă. Dar acum oamenii de știință au descoperit o fațetă suplimentară a acestui proces de reparare: experiența anterioară.

Lucrând pe șoareci, Shruti Naik, cercetător la Universitatea Rockefeller, și colegii săi au descoperit că, în urma unei leziuni anterioare, celulele stem din zona deteriorată a pielii păstrează o memorie a injuriei anterioare. Acest lucru le permite să intre în acțiune mult mai rapid în cazul în care o leziune ulterioară este suferită în același loc.

În studiul echipei, publicat săptămâna aceasta în revista Nature, șoarecii au fost supuși la mici leziuni plasate în petice de piele traumatizate anterior. Aceste răni s-au vindecat de 2,5 ori mai repede decât răni similare suferite în altă parte a corpului sau la animale de control sănătoase care nu au suferit niciodată răni.

Cercetătorii au exclus celulele imunitare ca fiind cauza efectului de memorie, repetând experimentele la șoareci care nu sunt capabili să producă populații cheie de celule albe din sânge. Deși aceste animale s-au vindecat în general ceva mai încet, deoarece celulele imune joacă un rol-cheie în orchestrarea răspunsului inflamator, leziunile pielii rănite anterior s-au vindecat totuși de două ori mai repede decât pielea care nu a suferit o rană anterioară.

În schimb, echipa a descoperit că celulele stem ale pielii par a fi capabile să adăpostească o memorie genetică a unei leziuni anterioare, care pregătește și sensibilizează genele specifice necesare pentru a declanșa o reacție rapidă la o leziune ulterioară.

Acest lucru se realizează prin derularea sau “deschiderea” unor segmente din ADN-ul celulei stem, expunând genele din aceste regiuni ale genomului, astfel încât acestea să poată răspunde rapid la orice creștere a semnalelor inflamatorii din jurul celulei.

Chiar și la 180 de zile după ce a fost suferită o leziune cutanată, peste 2000 de locuri de ADN au rămas deschise astfel în celulele stem de la locul leziunii. Iar atunci când a fost suferită o nouă leziune, majoritatea primelor gene care au fost activate în celulele afectate proveneau din aceste regiuni pregătite.

Naik și colegii săi speculează că această memorie inflamatorie permite pielii să se protejeze împotriva echivalentului dermatologic al unei duble lovituri de trăsnet: anticiparea daunelor ulterioare înseamnă că mașinăria de reparare poate fi pusă în funcțiune mai rapid. “Aceste schimbări înzestrează celulele stem ale pielii cu capacitatea de a-și accelera răspunsul la factorii de stres ulterioare”, spun cei din echipă.

Oricât de benefic ar suna, există o înțepătură în coadă. “Modificările genetice care mobilizează mai rapid celulele stem sunt adesea asociate nu numai cu o reparare accelerată a rănilor, ci și cu o susceptibilitate crescută la cancer”, sugerează ei, subliniind că procesele care pregătesc celulele pentru creștere pot duce, de asemenea, la tumori maligne.

Aceleași efecte de memorie pot contribui, de asemenea, la bolile autoimune ale pielii, cum ar fi psoriazisul, și la afecțiuni alergice precum eczema. Dacă este așa, mecanismul descoperit de echipa Rockefeller ar putea oferi noi oportunități interesante pentru dezvoltarea unor terapii noi pentru ambele boli.

Sursa.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend