Celulele stem nu joacă (doar) zaruri


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Celulele stem sunt adevărate talente multiple. Ele se pot dezvolta în orice tip de celulă a unui organism – la om există peste 200 – și astfel pot îndeplini toate sarcinile vitale. Odată ce celulele stem s-au hotărât asupra unei sarcini, ele nu mai pot fi descurajate de la obiectivul lor. Produsul final, țesuturile și organele, arată aproape întotdeauna la fel și sunt formate din proporții definite de diferite tipuri de celule specializate. Dar cum știu de fapt celulele ce vor să devină și câte dintre ele sunt de fapt autorizate să facă acest lucru?

Este totul doar o întâmplare?

Un regulator important al distribuției sarcinilor este controlul genelor de către factorii de transcripție, cum ar fi NANOG și GATA, care sunt amândoi prezenți inițial în celulele stem nediferențiate. Totuși, acest lucru se schimbă fundamental în timpul dezvoltării foarte timpurii, când celulele stem se transformă în două noi tipuri de celule: Celule ale embrionului timpuriu, în care acum este prezent doar NANOG și celule precursoare ale vezicii fructifere care acum poartă exclusiv GATA. Până acum, se credea că decizia fiecărei celule individuale era luată mai degrabă la întâmplare într-un stadiu timpuriu, asemănător unui joc de zaruri, cu excepția faptului că aici doar NANOG sau GATA pot fi aruncate.

Celulele decid în mod colectiv

Într-o lucrare teoretică anterioară, Aneta Koseska, coautoare a studiului și fostă șefă a grupului MPI, a reușit să stabilească un nou concept cu ajutorul lui Christian Schröter, arătând cum celulele stem se specializează în proporții corecte în mod coordonat. În publicația actuală, Christian Schröter și echipa sa au reușit acum să fundamenteze conceptul teoretic. Utilizând celule stem într-o eprubetă, cercetătorii au reușit să demonstreze că luarea deciziilor nu are loc în mod pur aleatoriu la nivelul celulelor individuale, așa cum se presupunea anterior, ci este comunicată în cadrul comunității celulare.

Trișarea la jocul de zaruri cu celule stem

Pentru a nu lăsa soarta celulelor la voia întâmplării, cercetătorii au manipulat zarurile NANOG-GATA în cadrul investigațiilor lor, astfel încât GATA să fie acum aruncat mai des decât NANOG. Acest lucru a fost realizat experimental prin creșterea artificială a cantității de GATA. Chiar dacă întotdeauna a fost aruncat un șase – adică GATA – numărul de celule precursoare ale vezicii fructelor nu a putut fi crescut în mod arbitrar, dar au continuat să apară proporții similare ale celor două tipuri de celule diferite. Distribuția sarcinilor în timpul dezvoltării trebuie, prin urmare, să depindă de mai mult decât de simpla întâmplare.

Deciziile sunt comunicate în cadrul echipei

În urma conceptului lor teoretic, cercetătorii au investigat rolul comunicării celulare în dezvoltarea embrionară. Ca mijloc central de comunicare, celulele folosesc substanțe mesager, cum ar fi factorii de creștere, pe care le produc și le secretă ele însele. Aceste substanțe sunt apoi recepționate de alte celule și controlează specializarea acestora. Dacă cercetătorii au eliminat un factor de creștere care era important pentru dezvoltarea celulară, celulele nu au mai putut să se dezvolte în celule precursoare ale vezicii fructelor, chiar și în prezența unor cantități mari de GATA. Cu toate acestea, cu cât celulele primeau mai mult factor de creștere, cu atât se dezvoltau și mai multe celule precursoare ale vezicii fructelor. Capacitatea lor de a se diviza în proporțiile corecte ale celor două tipuri de celule, în ciuda tulburărilor, a fost astfel pierdută. Prin urmare, celulele stem trebuie să comunice între ele pentru a lua decizia corectă.

“Comunicarea în dezvoltarea celulară este ca și cum am lucra într-o echipă. Dacă membrii își aleg sarcinile fără să se consulte între ei, unele lucruri se fac de două ori, iar altele deloc. Pe de altă parte, o echipă care comunică bine poate rezolva problemele care apar și poate finaliza chiar și proiecte complexe în mod fiabil și eficient”, spune Christian Schröter. “Așadar, nu doar starea celulei individuale este cea care decide asupra credinței sale, ci și comunicarea funcțională cu celelalte celule.”

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend