Cercetarea găsește o nouă modalitate de tratare a hipoglicemiei


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

O nouă cercetare a făcut un pas important către obiectivul de a găsi un tratament pentru complicația comună a diabetului, hipoglicemia sau nivelul scăzut de zahăr din sânge.

În toate formele de diabet, glicemia devine prea ridicată deoarece organismul fie nu poate produce insulină, fie nu poate produce suficientă, fie insulina pe care o produce nu este eficientă. Acest lucru înseamnă că persoanele cu diabet trebuie să își gestioneze singure nivelul de zahăr din sânge, iar aceste niveluri pot deveni în mod obișnuit periculos de ridicate (hiperglicemie) sau scăzute (hipoglicemie).

Episoadele de hipoglicemie, cunoscute și sub numele de “hipos”, apar adesea noaptea, perturbând somnul și, uneori, provocând convulsii. hipoglicemia provoacă simptome neplăcute, cum ar fi anxietatea, palpitațiile, transpirația și foamea. Dacă sunt extreme, acestea pot provoca, de asemenea, amețeli, confuzie, pierderea cunoștinței și, dacă nu sunt tratate, comă și chiar moarte.

Acum, o cercetare publicată în Frontiers in Endocrinology condusă de Universitatea din Exeter, în colaborare cu Rigel Pharmaceuticals, a găsit o modalitate de a ajuta la apărarea împotriva hipoglicemiei prin stimularea sistemelor de apărare hormonale. Echipa consideră că a identificat o țintă promițătoare în creier care ar putea fi utilă pentru dezvoltarea viitoare a unui medicament împotriva hipoglicemiei.

Cercetătorii, finanțați de FRDJ și susținuți de Diabetes UK, au efectuat experimente de laborator folosind un compus de testare preclinică (R481), care acționează puțin asemănător cu metforminul, un medicament pentru diabetul de tip 2 utilizat pe scară largă. Cu toate acestea, R481 funcționează diferit, deoarece intră în creier și activează un important indicator de combustibil cerebral numit AMPK (AMP-activated protein kinase).

Lucrarea noastră evidențiază importanța unei mai bune înțelegeri a comunicării dintre creier și pancreas pentru a stimula apărarea organismului împotriva hipoglicemiei. Văd zilnic impactul emoțional și fizic pe care îl poate avea hipoglicemia și cred că aceste descoperiri ne-au adus cu un pas mai aproape de găsirea unor ținte în cadrul acestei rețele creier-pancreas pentru a atenua impactul hipoglicemiei.”

Dr. Ana Cruz, autor principal al studiului, Universitatea din Exeter

Cercetătorii au efectuat experimente pe neuronii specializați în detectarea glucozei din creier (celulele GT1-7) în vase Petri și au descoperit că acest compus acționează prin activarea acestui indicator de combustibil din creier.

Apoi au descoperit că, la șobolanii sănătoși, medicamentul stimulează apărarea hormonală împotriva hipoglicemiei, prin creșterea eliberării unui hormon numit glucagon din pancreas. Medicamentul a activat o legătură creier-pancreas pentru a se apăra împotriva hipoglicemiei, dar nu a modificat nivelul de zahăr din sânge la post.

Autorul principal al studiului, Dr. Craig Beall, de la Universitatea din Exeter, a declarat: “Constatările noastre sugerează că activarea indicatorului de combustibil din creier pe care l-am identificat ar putea fi utilă pentru prevenirea hipoglicemiei. Pe termen lung, scopul nostru este de a crea o pastilă care ar putea fi înghițită înainte de culcare, pentru a preveni hiposuccesele nocturne”. Acesta este doar primul pas pe un drum lung și sperăm că într-o zi vom putea oferi liniște sufletească persoanelor cu diabet și părinților de copii cu diabet că nu vor avea o hipoglicemie nocturnă neplăcută.”

Dr. Lucy Chambers, șefa departamentului de comunicare în domeniul cercetării de la Diabetes UK, care a sprijinit studiul, a declarat: “Ambele sunt foarte bune: “Această cercetare în fază incipientă, finanțată de Diabetes UK, a scos la iveală legături importante între creier și pancreas, care ar putea duce în viitor la noi tratamente pentru a ajuta persoanele cu diabet să evite hipos, sau să le redea capacitatea de a recunoaște semnele de glicemie scăzută.

“Hipos și lipsa de conștientizare a hipo poate fi periculoasă și debilitantă și poate avea un impact uriaș asupra vieții de zi cu zi a persoanelor care trăiesc cu toate tipurile de diabet. Noile tratamente pentru tratarea hipo sau a lipsei de conștientizare a hipo ar face mult mai ușoară viața cu diabet – reducând anxietatea și, în mod crucial, protejând oamenii de consecințele grave pe care le pot avea hipo.”

Conor McKeever, director de comunicare pentru cercetare la organizația caritabilă pentru diabet de tip 1, JDRF, a declarat: “Nu există nici un motiv de îngrijorare: “hipoglicemia este unul dintre lucrurile de care persoanele cu diabet zaharat de tip 1 declară că se tem cel mai mult în legătură cu boala lor, astfel încât un tratament care să prevină hiposul ar contribui în mare măsură la ușurarea unei părți din povara pe care o presupune traiul cu diabet zaharat de tip 1.

“De asemenea, ar putea ajuta la reducerea îngrijorării resimțite de membrii familiei, care ne spun că își pierd somnul în mod regulat de teamă că persoana iubită va avea o hipo în timpul nopții.

“Suntem mândri că am finanțat această cercetare și suntem nerăbdători să vedem cum se dezvoltă pe drumul către un nou tratament pentru cele 400.000 de persoane care trăiesc cu tipul 1 în Marea Britanie.”

Dovezile sugerează că cele 400.000 de persoane cu diabet de tip 1 din Marea Britanie suferă în medie două episoade de hipoglicemie pe săptămână și un episod sever pe an. Persoanele cu diabet de tip 2 experimentează până la cinci episoade de hipoglicemie pe an. Deși frecvența este mai mică în cazul diabetului de tip 2, rata generală este mai mare, deoarece această afecțiune afectează mai bine de 4 milioane de persoane din Marea Britanie.

Cercetătorii au publicat structura compușilor în lucrarea lor, intitulată “Brain permeabil AMP-activated protein kinase activator R481 crește glicemia prin activarea sistemului nervos autonom și amplifică răspunsul de contra-reglare la hipoglicemie la șobolani”, publicată în Frontiers in Endocrinology.

Sursa

 

CONCURS: Poți câștiga un eBook reader Kindle Oasis + Gift Card de 100$!🔥 Intră în concurs și poți câștiga un premiu în valoare de 2.000 de lei! Vezi detaliile în pagina dedicată a concursului.

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend