Cercetarea oferă informații vitale despre consumul excesiv de cafea și sănătatea creierului


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Este una dintre primele comenzi preferate pentru o zi, dar, deși o cafea rapidă ne poate înveseli, noile cercetări de la Universitatea din Australia de Sud arată că o cantitate prea mare de cafea ar putea să ne tragă în jos, mai ales atunci când vine vorba de sănătatea creierului.

În cadrul celui mai amplu studiu de acest gen, cercetătorii au descoperit că un consum ridicat de cafea este asociat cu volume totale mai mici ale creierului și cu un risc crescut de demență.

Realizat la Centrul australian pentru sănătate de precizie al UniSA din cadrul SAHMRI și de o echipă de cercetători internaționali, studiul a evaluat efectele cafelei asupra creierului în rândul a 17.702 participanți la UK Biobank (cu vârste cuprinse între 37 și 73 de ani), constatând că cei care beau mai mult de șase cești de cafea pe zi aveau un risc de demență cu 53% mai mare.

Cercetătorul principal și doctorandul UniSA, Kitty Pham, spune că cercetarea oferă informații importante pentru sănătatea publică.

“Cafeaua este una dintre cele mai populare băuturi din lume. Cu toate acestea, având în vedere consumul global de peste nouă miliarde de kilograme pe an, este esențial să înțelegem orice implicații potențiale asupra sănătății.

Aceasta este cea mai amplă investigație privind legăturile dintre cafea, măsurătorile volumului creierului, riscurile de demență și riscurile de accident vascular cerebral – este, de asemenea, cel mai mare studiu care ia în considerare datele imagistice volumetrice ale creierului și o gamă largă de factori de confuzie.

Ținând cont de toate permutările posibile, am constatat în mod constant că un consum mai mare de cafea a fost asociat în mod semnificativ cu reducerea volumului creierului – în esență, consumul a mai mult de șase cești de cafea pe zi vă poate expune la riscul de boli ale creierului, cum ar fi demența și accidentul vascular cerebral.”

Kitty Pham, cercetător principal și candidat la doctorat la UniSA

Demența este o afecțiune degenerativă a creierului care afectează memoria, gândirea, comportamentul și capacitatea de a îndeplini sarcinile zilnice. Aproximativ 50 de milioane de persoane sunt diagnosticate cu acest sindrom la nivel mondial. În Australia, demența este a doua cauză principală de deces, cu un număr estimat de 250 de persoane diagnosticate în fiecare zi.

Accidentul vascular cerebral (AVC) este o afecțiune în care alimentarea cu sânge a creierului este întreruptă, ceea ce duce la lipsa de oxigen, la afectarea creierului și la pierderea funcțiilor. La nivel mondial, unul din patru adulți cu vârsta de peste 25 de ani va suferi un accident vascular cerebral în timpul vieții. Datele sugerează că 13,7 milioane de persoane vor suferi un accident vascular cerebral în acest an, iar 5,5 milioane vor muri din această cauză.

Cercetătorul principal și directorul Centrului australian pentru sănătate de precizie din cadrul UniSA, profesorul Elina Hyppönen, spune că, deși vestea poate fi o băutură amară pentru iubitorii de Deep L, este vorba despre găsirea unui echilibru între ceea ce beți și ceea ce este bun pentru sănătatea dumneavoastră.

“Această cercetare oferă informații vitale despre consumul mare de cafea și sănătatea creierului, dar, ca în cazul multor lucruri în viață, moderația este cheia”, spune profesorul Hyppönen.

“Împreună cu alte dovezi genetice și cu un studiu controlat randomizat, aceste date sugerează cu tărie că un consum ridicat de cafea poate afecta negativ sănătatea creierului. Deși mecanismele exacte nu sunt cunoscute, un lucru simplu pe care îl putem face este să ne menținem hidratați și să ne amintim să bem puțină apă alături de acea ceașcă de cafea.

“Consumul zilnic tipic de cafea este undeva între una și două cești standard de cafea. Desigur, în timp ce măsurile unitare pot varia, câteva cești de cafea pe zi sunt în general bune.

“Cu toate acestea, dacă observați că consumul de cafea se îndreaptă spre mai mult de șase cești pe zi, este timpul să vă regândiți la următoarea băutură.”

Sursa

În SHOP-ul oficial Dr. Vasi Rădulescu ai cărți pline de sănătate. Inclusiv pentru cei mici. Oferte speciale și transport gratuit la orice comandă de peste 49 de lei!

-67%

Pachet upgrade, 6 carti + cana cu MOTIVATIE

2
90,00lei
-62%

O alta poveste de iubire

2
16,00lei
-62%

Culorile uitarii

2
16,00lei
-73%

Pachet 7 cărți + Cană cu Motivație

1
100,00lei

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend