Cercetările arată o legătură între somnul și greutatea bebelușilor


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Bebelușii care dorm mai mult timp pe parcursul nopții și cu mai puține întreruperi ar putea avea mai puține șanse să devină supraponderali în primele șase luni de viață, potrivit unui studiu publicat în revista SLEEP. În timp ce cercetarea a arătat doar o legătură – nu o relație cauză-efect – între somnul sugarilor și greutate, concluziile sugerează că nou-născuții pot beneficia de aceleași beneficii pentru sănătate pe care le au și ceilalți prin somnul consistent și de calitate.

Cercetarea a reieșit din studiul Rise și SHINE (Sleep Health in Infancy & Early Childhood), care analizează modurile în care somnul poate influența creșterea și dezvoltarea unui nou-născut. Studiul de cinci ani este susținut parțial de Institutul Național pentru Inimă, Plămâni și Sânge (NHLBI), parte a Institutelor Naționale de Sănătate.

“Ceea ce este deosebit de interesant la această cercetare este faptul că asocierea somn-obezitate pe care o observăm de-a lungul întregii vieți apare la vârsta copilăriei și poate fi predictivă pentru rezultatele viitoare în materie de sănătate”, a declarat Marishka K. Brown, Ph.D., director al Centrului Național de Cercetare a Tulburărilor de Somn, aflat în cadrul NHLBI. Brown a menționat că mai multe studii au arătat legături între un somn bun și îmbunătățirea stării de sănătate. În cazul copiilor, aceasta include un risc redus de a dezvolta obezitate și diabet, susținând în același timp dezvoltarea, învățarea și comportamentul.

În cadrul studiului actual, cercetătorii au observat 298 de nou-născuți și au constatat că pentru fiecare oră de creștere a somnului nocturn, măsurat între orele 19.00 și 8.00, sugarii aveau cu 26% mai puține șanse de a deveni supraponderali. De asemenea, pentru fiecare reducere a trezirii nocturne, aceștia aveau cu 16% mai puține șanse de a deveni supraponderali.

Pentru a realiza studiul, cercetătorii au încheiat un parteneriat cu mamele care au adus pe lume un copil la Massachusetts General Hospital între 2016-2018. Spre deosebire de alte studii privind somnul sugarilor, care s-au bazat pe rapoartele părinților, cercetătorii au folosit ceasuri actigrafice de gleznă pentru a urmări în mod obiectiv mișcările nocturne, capturând trei nopți de date la prima și la șase luni.

Părinții au ținut, de asemenea, jurnale de somn pentru sugari și au împărtășit informații despre activitățile care ar fi putut avea un impact asupra modelului de somn sau a greutății fiecărui sugar, cum ar fi cât de des au alăptat sau dacă sugarul a mâncat alimente solide înainte de vârsta de patru luni.

Pentru a evalua greutatea, cercetătorii au folosit diagramele de creștere specifice vârstei și sexului ale Organizației Mondiale a Sănătății. Un sugar a fost considerat supraponderal dacă se afla la sau peste percentila 95 pentru greutate și lungime. Cercetătorii au luat în considerare, de asemenea, sănătatea maternă și considerațiile sociodemografice în timpul analizei datelor.


Susan Redline, M.D., M.P.H., autoare a studiului, care este, de asemenea, medic principal la Brigham and Women’s Hospital și profesor de medicină a somnului la Harvard Medical School, a declarat că colegii ei au fost intrigați de ideea de a studia asocierile dintre modelele de somn la sugari și greutate. În principal, ei au vrut să înțeleagă ce se întâmplă pe măsură ce sugarii progresau de la orarele sporadice de somn, obișnuite la începutul copilăriei, la un tipar de somn de noapte mai lung. Ei au descoperit că bebelușii care au progresat spre un somn nocturn constant – 8,8 ore pe noapte în medie până la sfârșitul studiului – și care au avut mai puține treziri nocturne au avut mai puține șanse de a fi supraponderali în primele șase luni.

După prima lună, cercetătorii au constatat că 30 dintre sugari (10,3% din eșantionul studiat) erau supraponderali, deși majoritatea – 21 – au ajuns la o greutate normală la șase luni. La finalul celor șase luni, 26 de sugari (8,8%) erau supraponderali, inclusiv 15 care nu erau supraponderali anterior.

Cercetătorii suspectează că câțiva factori ar putea explica aceste rezultate. Este posibil ca unii părinți să liniștească sugarii care au probleme de somn oferindu-le lapte sau introducându-le alimente solide. De asemenea, dacă un sugar nu a avut parte de suficient somn de înaltă calitate pe timp de noapte, ar fi putut să se simtă flămând și obosit a doua zi – ceea ce ar fi dus la mai multă mâncare și mai puțină mișcare, ceea ce, la rândul său, ar putea contribui la creșterea în greutate a sugarului. Deși sunt necesare date suplimentare pentru a observa aceste legături potențiale și orice alți factori cu impact, dovezile de până acum sugerează că un somn suficient și consolidat ar putea fi instrumente puternice în reducerea riscurilor de obezitate la începutul vieții.

Acest studiu subliniază importanța sănătății somnului nu doar pentru adulți, ci și pentru persoanele de toate vârstele. Părinții ar trebui să se consulte cu pediatrii lor cu privire la cele mai bune practici pentru a promova un somn sănătos, care pot include păstrarea unor programe de somn consecvente, asigurarea unui spațiu întunecat și liniștit pentru somn și găsirea celor mai potrivite modalități de a răspunde la trezirile sugarilor.”

Susan Redline, autorul studiului

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend