Cercetările arată rezultate promițătoare pentru tratamentul bolii Parkinson


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Fundația Parkinson estimează că peste 10 milioane de persoane din întreaga lume trăiesc în prezent cu boala Parkinson.

Boala Parkinson este o afecțiune neurologică care se agravează progresiv. Ea se caracterizează prin tremor, încetineală a mișcărilor și rigiditate musculară.

 

CAMPANIE: Îți ofer o carte GRATIS! Ajunge la tine în 1-2 zile. Plasează o comandă!

🔥 Nu uita să-ți iei GRATIS cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor - campanie de educație pentru sănătate suportată de mine și menită să ducă o carte esențială în fiecare familie! Dă sfară-n țară, te rog, să atingem cât mai mulți oameni. Mulțumesc!

Noul studiu, care apare în revista Science, investighează o modalitate de îmbunătățire a stimulării cerebrale profunde în tratamentul bolii Parkinson.

Tratarea bolii Parkinson


Boala Parkinson se dezvoltă din cauza degenerării progresive a neuronilor într-o parte a creierului numită substantia nigra. Moartea acestor neuroni duce la o deficiență a neurotransmițătorului dopamină.

Principala opțiune de tratament pentru boala Parkinson este reprezentată de medicamentul levodopa. Acest medicament este un înlocuitor al dopaminei. Cu toate acestea, își pierde eficacitatea în timp, iar unele persoane pot dezvolta complicații motorii ca urmare a utilizării acestuia.

Odată ce medicamentele pentru boala Parkinson încetează să mai fie eficiente, medicii pot utiliza stimularea cerebrală profundă de înaltă frecvență pentru a ajuta la reducerea simptomelor.

În prezent, medicii folosesc stimularea electrică profundă a creierului pentru a trata o listă din ce în ce mai mare de afecțiuni, inclusiv distonia, tremurăturile și epilepsia, precum și tulburarea obsesiv-compulsivă.

În 1989, oamenii de știință au aplicat cu succes această tehnologie pentru prima dată pentru a reduce tremurăturile asociate cu boala Parkinson. De la utilizarea sa clinică inițială, experții au dezvoltat și rafinat în continuare tehnica de stimulare.

Unele simptome ale bolii Parkinson răspund bine la acest tip de tratament. Cu toate acestea, există mai multe părți negative ale stimulării electrice, inclusiv înrăutățirea depresiei, psihoza și tulburările de control al impulsurilor.

În plus, simptomele pe care tratamentul le ameliorează inițial vor reveni relativ repede atunci când stimularea se oprește.

O nouă abordare


Cercetătorii de la Universitatea Carnegie Mellon din Pittsburgh și-au bazat studiul recent pe lucrări anterioare. Rezultatele studiilor anterioare indică faptul că manipularea optogenetică a anumitor neuroni vizați poate oferi efecte terapeutice de lungă durată la șoarecii lipsiți de dopamină.

Optogenetica este o tehnică care permite oamenilor de știință să activeze sau să inhibe activitatea specifică a neuronilor prin utilizarea luminii. Deoarece optogenetica se află încă în stadii incipiente în ceea ce privește modelele de boli umane, autorii acestui studiu au ales să utilizeze un model de șoarece.

Cercetătorii au descoperit că pot viza neuroni specifici prin scurte explozii de stimulare electrică. Prin furnizarea stimulării în scurte explozii, spre deosebire de aplicarea continuă a acesteia, aceștia au putut ținti neuroni specifici.

Aceste tratamente țintite au restabilit și menținut mișcarea la câteva ore după stimulare și au oferit beneficii terapeutice de lungă durată la șoarecii de laborator.

Speranță pentru viitor


Dr. Brian Kopell, director al Centrului pentru Neuromodulare din cadrul Mount Sinai Health System din New York, a declarat pentru Medical News Today că acest studiu oferă opțiuni inovatoare pentru posibile terapii viitoare pentru boala Parkinson.

“[Autorii] au observat că există posibilitatea de a modula aceste circuite pe baza unei dimensiuni care este adesea trecută cu vederea”, a declarat Dr. Kopell. “Avem tendința de a ne gândi mai ales în termeni de unde să punem stimularea și nu când să punem stimularea”.

Într-un editorial însoțitor, autorii afirmă: “Studiul realizat de Spix et al. este un exemplu excelent de [stimulare cerebrală profundă] “inspirată de optogenetică” și poate deschide calea către abordări mai robuste [de stimulare cerebrală profundă] care, în cele din urmă, pot fi transpuse la oameni.”

Cu toate acestea, este important de remarcat, după cum a declarat Dr. Kopell pentru MNT, că acest studiu a folosit un model de rozătoare. Așadar, până când vom vedea rezultate similare la oameni sau primate neumane, ar trebui să încercăm să ne limităm entuziasmul.

Acestea fiind spuse, autorii studiului speră că această abordare terapeutică ar putea fi translatată la oameni. Dacă este translatabilă la oameni, ar putea reprezenta un progres terapeutic major pentru tratamentul bolii Parkinson.

Aceștia sunt încrezători că oamenii de știință vor putea în curând să testeze protocolul lor de stimulare în rafală la persoanele cu boala Parkinson, deoarece frecvențele se încadrează într-un interval deja aprobat pentru utilizare clinică.

După cum explică ei în lucrarea lor:

“Protocolul nostru de stimulare cerebrală profundă în rafală poate fi administrat prin implanturi [de stimulare cerebrală profundă] utilizate în mod obișnuit și se încadrează în frecvențele de stimulare aprobate de Food and Drug Administratia FDA din Statele Unite, permițând testarea imediată pe modele de boală Parkinson din toate speciile, inclusiv oameni”.

Cercetătorii concluzionează că studiul demonstrează modul în care cunoștințele fundamentale despre organizarea și funcția neuronilor din creier pot ajuta profesioniștii din domeniul sănătății să regleze specificitatea stimulării electrice, “prelungind în cele din urmă beneficiile terapeutice ale [stimulării cerebrale profunde] dincolo de cele obținute cu metodele convenționale”.

Sursa

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Citește acest mesaj. Mai citește-l o dată! Acum ai din partea mea o carte GRATIS, plină de sfaturi de sănătate! Comand-o și ajunge la tine rapid!


Send this to a friend